UPDATE 22.35
Președintele Volodimir Zelenski reproșează Occidentului faptul că asistența militară a scăzut vertiginos în ultima perioadă.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, mizează exact pe "colapsul" sprijinului occidental pentru Ucraina, a avertizat Zelenski în faţa liderilor G7.
Președintele Ucrainei a lansat acest avertisment care pare să sugereze reproșuri la adresa Occidentului în timp ce a recunoscut că armata rusă a "crescut semnificativ presiunea" pe front, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
UPDATE 21:10
Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova, au transmis miercuri agenţiile de presă ruse. O sursă din sectorul de apărare ucrainean a revendicat o "operaţiune specială" a Kievului de "lichidarea".
UPDATE 19:00 Arestări în Nepal, pentru anihilarea unor traficanți de combatanți pentru armata lui Putin
Poliția nepaleză a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters.
Acțiunea vine după ce Nepalul a cerut Rusiei să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă şi să trimită înapoi acasă orice soldat nepalez din forţele sale armate, după ce şase dintre cetăţenii săi care servesc în armata rusă au fost ucişi. Nepalul, ţară care
UPDATE 18:00 Rusia pune condiții de pace UMILITOARE după eșecul ofensivei de vară a Kievului
Încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, Rusia crede mai mult ca oricând că pacea presupune o Ucraină amputată de regiunile sale estice şi sudice, a declarat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de Agerpres.
Într-un interviu scris publicat miercuri de AFP și citat de Agerpres, Maria Zaharova afirmă că Moscova contează de asemenea pe un „statut de neutralitate” pentru Ucraina, o modalitate de a o debarasa de aliaţii ei din NATO, alianţă pe care Kremlinul o consideră o ameninţare existenţială.
UPDATE 13:44 - Partidul Fidesz cere guvernului ungar să se opună începerii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE
Fidesz şi alte partide creştin-democrate ungare au prezentat miercuri în parlament o rezoluţie ce solicită executivului de la Budapesta să nu susţină începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europene, în perspectiva unui summit crucial ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, transmit Reuters şi MTI.
\"\"Politica de extindere a Uniunii Europene ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţă. Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Condiţiile pentru acest lucru nu sunt întrunite astăzi\"\", arată textul rezoluţiei.
Documentul atenţionează că liderii statelor membre ar trebui să facă întâi o evaluare detaliată asupra modului în care posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar european ar afecta politica de coeziune şi politica agricolă comună ale UE.
Intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piaţa europeană anul trecut a provocat proteste ale fermierilor din state membre est-europene, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia Bulgaria şi România, iar şoferii de camioane polonezi au blocat în ultimele săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să reintroducă permise ce limitează tranzitul pentru concurenţii ucraineni.
Potrivit liderului grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, Comisia Europeană nu poate aplica duble standarde.
UPDATE 12:15 - Ministrul apărării german admite existența de întârzieri în livrările de arme către Ucraina
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se fac eforturi pentru întărirea capacităţilor cât mai rapid posibil, relatează miercuri dpa.
"Avem actualmente problema binecunoscută că industria de apărare nu poate ţine pasul cu cererea care există în anumite domenii", a declarat marţi seara Pistorius pe canalul german ZDF.
Industria apărării îşi sporeşte capacităţile oriunde poate, dar "este o chestiune de viteză, nu poţi avea influenţă nelimitată asupra vitezei", a spus ministrul german.
El a explicat că iau timp înfiinţarea unei fabrici şi crearea stocurilor necesare de muniţie şi explozibil pentru a putea produce rapid, dând ca exemplu producţia de muniţie pentru tancurile Gepard, pe care Germania a trebuit să o relanseze; deşi a decurs relativ repede, procesul tot a durat şase luni.
"Vorbim de termene care pot fi accelerate, dar nu complet abrogate", a menţionat Pistorius.
Ministrul german a insistat că ţara sa este în prezent al doilea cel mai mare susţinător al Ucraina în materie de livrări de armament. "Livrăm tot ce putem", a punctat acesta.
UPDATE 10:06 - Rusia recrutează nepalezi pentru a lupta în Ucraina. Autorităţile din Nepal au reţinut 10 persoane suspectate că ar fi trimis tineri în armata rusă
Poliţia din Nepal a reţinut 10 persoane despre care afirmă că au cerut tinerilor şomeri sume uriaşe de bani pentru vize de călătorie, apoi i-au trimis pentru recrutare ilegală în armata rusă, a declarat miercuri un oficial, relatează Reuters.
Nepalul a cerut Moscovei în această săptămână să nu-i mai recruteze cetăţenii în armata rusă şi să trimită înapoi acasă orice soldat nepalez din forţele sale armate, după ce şase dintre cetăţenii săi care servesc în armata rusă au fost ucişi. Nepalul, ţară care se află între China şi India, a cerut Rusiei să despăgubească familiile cetăţenilor nepalezi ucişi.
Şeful poliţiei din districtul Kathmandu, Bhupendra Khatri, a declarat că 10 persoane se află în custodia poliţiei după ce au fost reţinute în ultimele zile în urma unor ponturi. "Discutăm cu avocaţii guvernului despre acest caz şi îi vom prezenta în faţa instanţei", a declarat Khatri pentru Reuters. El nu a precizat când vor apărea în instanţă.
Khatri a declarat că deţinuţii au taxat în mod ilegal fiecare persoană cu până la 9.000 de dolari şi i-au trimis în Rusia cu "vize turistice", în principal prin Emiratele Arabe Unite. Ei au fost apoi recrutaţi în armata rusă. "Este un caz de trafic de persoane, crimă organizată", a adăugat Khatri.
UPDATE 9:11 - Șefa diplomației olandeze asigură Kievul de sprijinul țării sale
Şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat marţi asigurări Ucrainei privind "sprijinul" din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a extremei drepte, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.
"Lupta voastră este lupta noastră, securitatea voastră este securitatea noastră", a promis Hanke Bruins Slot într-o conferinţă de presă. Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.
"Să fiţi siguri de sprijinul nostru", a declarat reprezentanta guvernului olandez.
UPDATE:
Ucraina anchetează cu privire la contracte de achiziţie de armament, anunţă şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie SAP, Oleksandr Klimenko. Este vorba despre mai multe contracte, unele în valoare de până la 100 de milioane de euro
Ucraina a deschis o anchetă cu privire la contracte de achiziţie de armament destinate forţelor armate ucrainene, anunţă marţi şeful parchetului specializat în cazuri de corupţie (SAP) Oleksandr Klimenko, relatează AFP.
”Există mai multe proceduri legate de aciziţia de armament. Ancheta este în curs şi nu vom divulga niciun detaliu”, a declarat unor jurnalişti Oleksandr Klimenko.
Este vorba despre mai multe contracte - unele în valoare de până la 100 de milioane de euro -, a precizat el.
UPDATE
Andriy Yermak a declarat că există un "risc mare" de înfrângere a Ucrainei fără sprijinul continuu al Statelor Unite.
Evaluarea sumbră a dlui Yermak a fost făcută cu doar câteva ore înainte ca Zelenski să se retragă de la o videoconferinţă programată cu senatorii americani pentru a-i informa cu privire la efortul de război. Liderul majorităţii, senatorul Chuck Schumer, a declarat că Zelenski era ocupat cu o chestiune "de ultim moment", fără a oferi mai multe detalii.
De asemenea, aceasta vine în urma unui nou impuls dat luni de Casa Albă pentru un sprijin suplimentar pentru Ucraina. Cu toate acestea, Congresul SUA nu este încă aproape de un acord privind un pachet de cheltuieli de compromis care să contribuie la finanţarea Ucrainei.
"Nu mai avem bani - şi aproape că nu mai avem timp", a scris Shalanda Young, directorul pentru buget al Casei Albe, într-o scrisoare adresată liderilor republicani şi democraţi, publicată luni.
Ea a avertizat că un eşec al Congresului de a aproba mai mult ajutor militar pentru Ucraina înainte de sfârşitul anului ar "îngenunchea" naţiunea în lupta sa împotriva Rusiei şi că nu a mai rămas niciun "vas magic de finanţare" din care să se scoată.
Cu toate acestea, luni, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a părut să respingă ultimele apeluri pentru acordarea de fonduri suplimentare de zeci de miliarde de dolari.
"Administraţia Biden nu a reuşit să abordeze în mod substanţial niciuna dintre preocupările legitime ale conferinţei mele cu privire la lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan pentru a asigura în mod adecvat responsabilitatea pentru ajutorul oferit de contribuabilii americani", a scris el pe reţelele de socializare.
De la începutul războiului, în februarie 2022, Congresul american a aprobat un ajutor militar şi economic de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina. Cu toate acestea, administraţia Biden a avertizat de luni de zile că cea mai mare parte a acestor bani a fost deja distribuită.