UPDATE 00.00 - Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, informează că a avut luni o „convorbire productivă” cu omologul său australian, Richard Marles, cu care a discutat despre nevoile Ucrainei pentru această iarnă, și anume sisteme de apărare aeriană, artilerie și mai multă muniție.
Discuțiile dintre partea ucraineană și șoferii polonezi de camioane, care blochează de o săptămână principalele trei puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, nu au reușit să ajungă la un acord, au declarat luni șoferii polonezi de camioane, potrivit AFP.
Aceștia din urmă denunță „concurența neloială” din partea companiilor ucrainene, argumentând că liberalizarea normelor europene a dus la o creștere semnificativă a numărului de concurenți ucraineni în acest sector, ceea ce le afectează grav veniturile.
UPDATE 23.00 - Herson: Atacurile rusești de luni au ucis trei persoane și au rănit alte 12, inclusiv un bebeluș de două luni.
Sâmbătă, Ucraina a sărbătorit prima aniversare a eliberării orașului Herson de către armata sa, după opt luni de ocupație. Dar forțele rusești rămân foarte aproape. Doar râul Nipru le separă de oraș, care este bombardat aproape zilnic.
Două persoane, o femeie în vârstă de 62 de ani și un bărbat de 45 de ani, au fost ucise și alte zece persoane au fost rănite într-un atac de artilerie asupra centrului orașului, a declarat guvernatorul regiunii, Oleksandre Prokoudine, pe Telegram.
UPDATE 19.00 - Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF) a UE, până când Kievul nu va oferi „garanții” că banca OTP sau alte companii maghiare nu vor fi trecute pe lista neagră a „sponsorilor internaționali de război”, a transmis MAE ungar.
Ministrul de externe Peter Szijjarto a susținut că Ungaria s-a confruntat cu „presiuni” pentru a susține plata tranșei de 500 de milioane de euro, dar a spus că Budapesta nu își poate da sprijinul fără astfel de „garanții” din partea Kievului.
UPDATE 18.00 - Ministerul ucrainean al apărării a postat luni o nouă înregistrare video cu luptele duse în jurul orașului Avdiivka din estul țării, unde rușii sunt în ofensivă, imaginile arătând mai multe tancuri și blindate ale trupelor Moscovei care au fost distruse. Armata ucraineană afirmă că luptele de apărare de aici sunt purtate de Brigada 47 Mecanizată.
UPDATE: Gazprom a respins luni auditul prezentat de ministerul energiei de la Chișinău privind datoriile Moldogaz față de compania energetică rusă.
Gazprom afirmă că auditul „nu este (...) în conformitate cu standardele internaționale de audit”, „nu îndeplinește cerințele de independență de audit” și că „partea moldovenească a fost sesizată în prealabil cu privire” la mai multe nereguli, însă a ales să nu țină cont de ele.
UPDATE: Un mare ziar american dezvăluie strategia pe termen lung a lui Putin: „Este un pericol real pentru Ucraina”
Putin speră să epuizeze răbdarea Occidentului și rezervele materiale și de trupe ale Ucrainei, precum și alegerea fostului președinte Donald Trump și slăbirea ulterioară a sprijinului SUA pentru Ucraina, scrie The Washington Post.„Președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit, iar acesta este un pericol real pentru Ucraina, care depinde de aprovizionarea și sprijinul din străinătate. Putin speră clar să epuizeze răbdarea Occidentului și a rezervelor materiale, tehnice și de personal ale Ucrainei, dorind poate și alegerea fostului președinte Donald Trump și slăbirea voinței Statelor Unite de a continua să susțină Ucraina”, se spune în articol.
Publicația notează că, în cele din urmă, Ucraina s-ar putea să nu mai aibă alternativă și să negocieze cu inamicul rus, care este gata să sacrifice la nesfârșit resurse și vieți pe câmpul de luptă. „Acel moment nu a venit încă, dar Occidentul trebuie să ofere Ucrainei pârghia pentru a face cea mai bună înțelegere posibilă dacă va veni momentul. Și această pârghie înseamnă păstrarea șansei Ucrainei de a supraviețui și de a se dezvolta ca o democrație europeană prosperă, și nu ca vasal al Kremlinului”, scrie publicația.
UPDATE: Plan de 20 de miliarde de euro al UE ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistență
Planul Uniunii Europene de a cheltui până la 20 de miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina întâmpină rezistenţă din partea unor ţări membre şi ar putea să nu supravieţuiască în forma sa actuală, spun diplomaţi citaţi de Reuters.
Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a propus în iulie ca blocul comunitar să creeze un fond cu până la cinci miliarde de euro pe an timp de patru ani, ca parte a angajamentelor mai largi de securitate occidentale pentru a sprijini Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse.
Dar, în timp ce miniştrii apărării din UE se pregătesc să discute planul marţi la Bruxelles, unii diplomaţi spun că mai multe ţări - inclusiv Germania, stat cu greutate în UE - şi-au exprimat rezervele cu privire la angajarea unor sume atât de mari cu ani în avans.
UE şi membrii săi au fost printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina de când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, furnizând arme şi echipamente în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit serviciului diplomatic al blocului comunitar.
Propunerea lui Borrell a fost un efort de a pune sprijinul pe o bază pe termen lung, prin crearea unei surse de bani pentru ajutorul către Ucraina în cadrul unui fond mai mare, Instrumentul European pentru Pace, folosit pentru a le rambursa membrilor UE asistenţa militară acordată altor ţări.
UPDATE: Ministrul rus al Apărării califică drept "provocare" o știre difuzată chiar de agențiile de presă subordonate Kremlinului
Ministerul rus al Apărării a spus că publicarea unor „informații false” despre o regrupare a trupelor rusești în Ucraina a fost o provocare, a relatat agenția de presă RBC. „Transmiterea unei informații false despre \"regruparea\" trupelor în zona Niprului, presupusă a fi în numele centrului de presă al Ministerului rus al Apărării, este o provocare", a afirmat ministerul, citat de RBC.
Știrile au fost publicate de cele două agenții de știri de stat rusești, care ulterior le-au retras ulterior aceste știri. Acest incident extrem de neobișnuit denotă confuzie în cadrul instituțiilor militare și al presei de stat din Rusia cu privire la modul în care trebuie relatată situația de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, notează Reuters.
UPDATE
Trei ofițeri de gardă ruși au fost uciși într-o explozie produsă de rezistența locală în Melitopol ocupat de ruși, a anunțat astăzi serviciile de informații apărării ucrainene.
La Kiev, veteranii și familia militarilor ucraineni au organizat un miting în care au cerut o legislație care să reglementeze durata serviciului militar activ în Ucraina.
Colonelul general Oleksandr Syrskyi a scris pe Telegram duminică după-amiază: „Față de Bahmut, rușii au devenit mai activi și încearcă să recupereze pozițiile pierdute anterior.”
Forțele ruse au intensificat atacurile în estul Ucrainei în încercarea de a câștiga teren în apropierea două orașe cheie din prima linie, au declarat oficialii militari ucraineni. Într-un raport al Associated Press, șeful forțelor terestre ale Ucrainei, a spus că trupele ruse au început să încerce să recâștige teritoriul de lângă Bakhmut. Orașul minier din est a fost locul celei mai sângeroase bătălii din război înainte de a cădea în mâinile Rusiei în mai.
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a transmis duminică un mesaj, aparent în replică la propunerea fostului șef al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta sugera ca Ucraina să se alăture alianței fără teritoriile ocupate în prezent de către Rusia.
Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat că propunerea ar reprezenta practic o recunoaștere a faptului că "Crimeea și Donbass nu mai fac parte din Ucraina".
”Nu este rău, dar este important să mergem mai departe. Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”, a adăugat Medvedev, scrie New.ro, citând The Guardian.