UPDATE 23.24 - Rusia a anunțat oficial că s-a retras din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa, potrivit Ministerului de Externe rus. Funcționarea Tratatului a fost suspendată de aliații NATO după retragerea Rusiei.
UPDATE 22.30 - Atac masiv în Donețk. Şase persoane au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite într-un bombardament la Doneţk, controlat de Rusia. Au fost avariate mai multe case, un centru social și o instituție medicală, potrivit liderului separatist prorus Denis Puşilin.
The head of the so-called "DPR", Pushylin, said that 6 people were killed and 11 injured as a result of shelling of Donetsk. Ukrainian journalist Denys Kazanskyi noted that the video showing the aftermath of the shelling showed a Russian training center for controlling UAVs. pic.twitter.com/3gIYCU46qF
— NEXTA (@nexta_tv) November 7, 2023
UPDATE 22:00 Statele Unite au acuzat marți Rusia că finanțează o campanie de dezinformare la nivelul Americii Latine
Potrivit Washingtonului, Moscova alimentează contactele mass-media cu propagandă și știri false menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele anti-SUA și anti-NATO, relatează Reuters.
„Scopul final al Kremlinului pare să fie acela de a-și spăla propaganda și dezinformarea prin intermediul presei locale într-un mod care să pară organic pentru audiența din America Latină”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.
UPDATE 18:20 - Ucraina a mai distrus un simbol naval al Rusiei
Biroul de Comunicații Strategice (StratCom) al armatei ucrainene a anunțat marți, 7 noiembrie, că una dintre cele mai moderne corvete „stealth” din dotarea flotei ruse din Marea Neagră a fost cel mai probabil distrusă în urma unui atac asupra Crimeei care a avut loc în weekend.
UPDATE 16:40 - Primele avioane F-16 pe care se vor antrena piloți ucraineni au ajuns în România
Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești.
Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16, potrivit Radio România Actualități.
UPDATE 12:54 - Controverse aprinse privind moartea consilierului șefului armatei ucrainene - Care sunt cele două ipoteze luate în calcul
Moarte maiorului Ghenadi Ciastiakov (39 de ani), un consilier apropiat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, naște controverse aprinse la Kiev. Inițial, s-a vehiculat un posibil asasinat în cazul decesului fulgerător survenit pe 6 octombrie, chiar de ziua de naștere a maiorului. Asta după ce în mediul online au apărut informații potrivit cărora decesul ar fi fost cauzat de o grenadă primită cadou de ziua sa, care a explodat. Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev a venit cu clarificări în acest caz.
UPDATE 11:19 - Comisia Europeană va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina
Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova, odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat luni doi oficiali europeni, citaţi de Reuters.
UPDATE 10:55 - Ucrainenii au distrus cea mai modernă navă "stealth" a flotei ruse din Marea Neagră
Comandamentul armatei ucrainene a confirmat distrugerea totală, „fără posibilitatea de a mai fi reparată”, a uneia dintre cele mai moderne corvete „stealth” din dotarea flotei ruse din Marea Neagră. Nava a fost lovită weekend-ul trecut, în timp ce se afla în șantierul naval Zalid (peninsula Crimeea, în apropiere de strâmtoarea Kerci) de o rachetă Storm Shadow. Imaginile, inclusiv din satelit, care prezintă urmările atacului, au fost publicate recent.
UPDATE 9:50 - Rusia s-a retras în mod oficial din CFE, tratatul-cheie care reglementa forţele armate europene după Războiul Rece
Rusia s-a retras oficial, marţi, din tratatul de securitate istoric CFE, care limita anumite categorii-cheie de forţe armate convenţionale în Europa, acuzând Statele Unite că au subminat securitatea post-Război Rece prin extinderea NATO, relatează Reuters.
Anunțul a fost făcut de ministerul rus de Externe Serghei Lavrov. Oficialul de la Kremlin a precizat, astfel, că Rusia s-a retras în mod oficial din pact la miezul nopţii, iar tratatul este de-acum "istorie".
Tratatul din 1990 privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE), semnat la un an după căderea Zidului Berlinului, a impus limite verificabile asupra categoriilor de echipamente militare convenţionale pe care NATO şi Pactul de la Varşovia de atunci le puteau desfăşura. Tratatul a fost conceput pentru a împiedica oricare dintre părţile implicate în Războiul Rece să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă împotriva celeilalte părţi în Europa, dar a fost nepopular la Moscova, deoarece reducea avantajul Uniunii Sovietice în ceea ce priveşte armele convenţionale.
UPDATE 9:30 - Un consilier apropiat al comandantului șef al armatei ucrainene, ucis într-o explozie
Un consilier apropiat al comandantului şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a fost ucis luni în explozia unui obiect care i-a fost trimis de ziua lui, a anunţat responsabilul militar pe Telegram, relatează AFP.
"În circumstanţe tragice, asistentul şi prietenul meu apropiat, maiorul Ghennadii Ceastiakov, a fost ucis (...) de ziua lui", a postat Zalujnîi.
"Un dispozitiv exploziv a explodat într-unul dintre cadourile sale", a precizat el, fără a face publice mai multe detalii, anunţând deschiderea unei "anchete preliminare".
"Cauzele şi circumstanţele vor fi stabilite în cursul anchetei", a adăugat el.
Moartea lui Ghennadii Ceastiakov este "o pierdere grea pentru forţele armate ucrainene şi pentru mine personal", şi-a exprimat el regretul şi într-un comunicat publicat pe Instagram.
UPDATE ORA 7:35 - Președintele Zelenski anunță că nu se vor organiza alegeri în Ucraina anul viitor.
Volodimir Zelenski a afirmat, luni, în contextul unei dezbateri între liderii ucraineni, că nu este momentul pentru organizarea alegerilor prezidențiale în Ucraina, deși acestea erau prevăzute pentru anul viitor.
”Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului şi nu a farsei, pe care numai Rusia o aşteaptă de la Ucraina”, a avertizat liderul de la Kiev.
”Cred că nu este momentul alegerilor”, a subliniat acesta.
Din momentul în care a început ofensiva Rusiei, grupul Rammstein a investit sume enorme de bani. Ex-ministrul ucrainean al apărării, acum consilier al președintelui Zelenski, a menționat că aceste eforturi nu au condus la rezultate tangibile pe câmpul de luptă.
"Rammstein a investit probabil sute de miliarde de dolari, dar încă nu a stabilit un scop politic clar", a afirmat Zagorodniuk.
El a mai adăugat că există scepticism din partea Statelor Unite și a Europei privind succesul pe care Ucraina ar trebui să-l obțină în conflict.
"SUA și Europa încă se confruntă cu îndoieli și ezită să declare că Rusia ar trebui să fie înfrântă și că Ucraina ar trebui să iasă victorioasă", a completat oficialul.