UPDATE 00.00 - Și Grecia va antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16
„Astăzi, avem un rezultat important pentru coaliţia avioanelor. Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pentru F-16. Sunt recunoscător pentru această propunere”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la Atena.
UPDATE 22.00 - Premierul Marcel Ciolacu spune că a avut, luni, o discuţie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre „eforturile continue ale României de a sprijini Ucraina”.
„România este alături de Ucraina până la victoria acesteia şi în reconstrucţie. Susţinem începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană în acest an. Românii din Ucraina au sprijinul nostru comun", a scris pe Twitter Marcel Ciolacu, după ce a participat, la Atena, la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.
UPDATE 21.00 - Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a insistat luni că intrarea Suediei în NATO, căreia Ankara i se opune prin veto, va depinde de faptul dacă ţara nordică îşi îndeplineşte angajamentele şi, mai ales, de încetarea arderii publice a Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, transmite EFE.
"În primul rând, Suedia trebuie să preia controlul străzilor din Stockholm. Dacă nu vă asumaţi acel control, dacă continuaţi să atacaţi obiectele noastre cele mai sacre, atunci scuzaţi-mă, dar...\"\", a avertizat şeful statului într-o discuţie cu jurnaliştii turci, în avionul cu care s-a întors duminică seară de la Budapesta, şi publicată luni in extenso de ziarul Hurriyet.
Atât grupuri scandinave de extremă dreaptă, cât şi imigranţi irakieni care se opun islamului au ars public exemplare ale Coranului în ultimele luni.
UPDATE 20.00 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit, luni seară, de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la reședința oficială, Palatul Maximos, din Atena.
UPDATE 18.00 - Uniunea Europeană ar trebui să extindă interdicția importului de produse agricole ucrainene impusă de cinci țări vecine cu Ucraina cel puțin până la sfârșitul anului 2023, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Sarcina mea este să conving Comisia Europeană și statele membre că, în primul rând, UE ar trebui să subvenționeze tranzitul cerealelor din Ucraina către porturi și țări terțe, iar în al doilea rând, ar trebui să extindă interdicția de import la aceste cinci țări, inclusiv Polonia cel puțin până la sfârșitul anului”, a spus el la radioul național polonez.
Interdicția urmează să expire pe 15 septembrie dar Polonia a anunțat deja că o va prelungi unilateral, fără aprobarea UE.
UPDATE 17.00 - Conducerea Rusiei recrutează ruși de pe teritoriul țării pentru a participa la organizarea de pseudo-alegeri în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat luni Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.
„Se iau în considerare mai multe scenarii, în special scenariul de transfer este în curs de elaborare. Dar dacă vorbim despre pregătirea și desfășurarea acestor pseudo-alegeri, atunci recrutarea cetățenilor Federației Ruse de pe teritoriul Rusiei însăși pentru teritoriile ucrainene ocupate este în desfășurare în prezent. Pentru că fără ruși, rasiștii nu vor putea organiza aceste alegeri în teritoriile ocupate sub nicio circumstanță”, a spus el.
Rusia urmează să organizeze alegeri în primăvara anului viitor.
UPDATE 14.10- Rusia critică intenţiile guvernului danez de a transfera către Ucraina avioane de luptă F-16
Ambasadorul Rusiei în Danemarca, Vladimir Barbin, a declarat luni că intenţiile guvernului danez de a transfera către Ucraina avioane de luptă F-16 vor duce la o escaladare a conflictului. Vladimir Barbin a acuzat Danemarca că "încearcă să nu lase nicio opţiune Ucrainei, decât pe aceea de a continua conflictul". Ucraina a cerut în mod repetat aliaţilor Kievului să livreze avioane de luptă F-16 forţelor ucrainene, arată BBC.
UPDSATE 12:20 Cum vrea Ucraina să exporte cereale pe sub nasul rușilor, cu ajutorul României și Bulgaria
Ucraina ia în considerare folosirea, pentru transportul de cereale, a traseului pe care a mers prima navă care a spart blocada rusă de pe Marea Neagră, respectiv pe lângă coastele României și Bulgariei, a declarat luni pentru Reuters un înalt oficial ucrainean din domeniul agriculturii.
Rusia a blocat porturile ucrainene încă de la începutul invaziei, în februarie 2022, și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare după ce s-a retras luna trecută din acordul privind cerealele susținut de ONU.
UPDATE 11:00 - O dronă ar fi trecut deasupra casei propagandistei ruse Margarita Simonian luni dimineață, potrivit declarațiilor jurnalistei apropiate Kremlinului, scrie Nexta. Simonian a anunțat că presupusa dronă s-ar fi prăbușit pe o stradă din apropierea casei sale.
A drone almost flew into the house of propagandist Margarita #Simonyan this morning
— NEXTA (@nexta_tv) August 21, 2023
She said that it fell on a nearby street. pic.twitter.com/00p0jX7eYG
UPDATE 10.00 - Manifestații în mai multe orașe din Rusia și din alte țări împotriva lui Vladimir Putin, la împlinirea a trei ani de la otrăvirea opozantului liderului de la Kremlin - Aleksei Navalnîi.
Mesajul evenimentelor organizate de opoziția rusă este „Putin este un ucigaș”. Mai mulți ruși au protestat și în Piața Roșie din capitale Rusiei - Moscova, dar și în orașul natal al lui Putin, în Piața Sfântul Isaac. Pichetările din mariel orașe ruse dar și din străinătate au fost organizarte de echipa lui Aleksei Navalnîi la împlinirea a trei ani de la otrăvirea acestuia. La 20 august 2020, lui Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion care zbura din Siberia spre Moscova şi care a aterizat de urgenţă în oraşul Omsk (Siberia). Aici opozantul lui Putin a primit tratament într-un spital local, ulterior fiind transportat, cu dificultate, în Germania, unde i-a fost salvată viața prin aplicarea unui tratament adecvat după otrăvire. El este în închisoare de peste doi ani, fiind condamnat de autoritățile ruse la 9 ani pentru o fraudă generalizată, iar în acest a primit alți 19 ani pentru extremism.
In various cities around the world an action "Putin is a killer" is taking place, dedicated not only to Russian political prisoners, but also to all victims of the war unleashed by Putin in Ukraine.
— NEXTA (@nexta_tv) August 20, 2023
Some brave individuals picketed Red Square in Moscow, St. Petersburg\"s St.… pic.twitter.com/8oqaf29nGX
Update 7:30 - Zelenski a obținut avioane din Olanda și Danemarca
Înainte ca președintele Zelenski să finalizeze această tranzacție în Olanda și Danemarca, Rusia a acuzat Ucraina de atacul unei drone asupra orașului Kursk, care a rănit cinci persoane. Acest incident a fost o replică la atacul rusesc asupra orașului Cernihiv, unde au murit 7 persoane. Zelenski a promis o ripostă puternică.
Olanda va furniza 42 de avioane, iar Danemarca 19, conform declarațiilor președintelui ucrainean. Primele 6 avioane F-16 din Danemarca sunt așteptate până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, avioanele vor fi operaționale după finalizarea pregătirii piloților ucraineni, care se estimează că se va încheia în 2024. Există și posibilitatea ca avioanele suedeze Gripen să se alăture flotei F-16.
update 5:00 Continuă problemele deasupra Mării Negre
În contextul consolidării apărării sale, Rusia a amplasat cinci nave militare în Marea Neagră și Marea Azov, precum și opt în Marea Mediterană. Recent, forțele ruse au interceptat o dronă ucraineană deasupra Moscovei, determinând suspendarea temporară a zborurilor de la două aeroporturi.
update 4.00 - Criza alimentară globală, influențată de conflictul din Ucraina
Pe teren, atacurile continue ale Rusiei au dus la decesul mai multor civili în diverse regiuni ale Ucrainei. Aceste incidente tragice sunt doar o parte a unui conflict care, potrivit Wall Street Journal, ar putea dura ani, dat fiind că ambele părți nu au obiective politice bine definite.
În plus, acest conflict afectează și criza alimentară globală, în special după retragerea Rusiei dintr-un acord privind grâul. Președintele turc Erdogan a discutat această problemă în timpul unei vizite la Budapesta, la invitația premierului maghiar Viktor Orban.