UPDATE 23:50 - Forțele ruse au atacat un sat de lângă Herson pe 18 august, ucigând un bărbat și rănind alți doi civili, au informat oficialii locali, relatează Kyiv Independent. Procuratura Generală a declarat că forțele ruse au lansat atacul în jurul orei 20.00. ora locală, ucigând un bărbat de 72 de ani. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 93 de ani au fost răniți. Ambii au primit îngrijiri medicale la fața locului, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
UPDATE 22:40 - O explozie care a avut loc în timpul întâlnirii a poliției administrației numită de ruși în orașul ocupat Energodar, regiunea Zaporojie, l-ar fi rănit pe colonelul Pavel Chesanov de la Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei și pe subalternii acestuia, au spus Serviciul de Informaţii al armatei ucrainene și primarul ucrainean al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE 21:10 - Serviciile de informații din Statele Unite sunt sceptice că Ucraina își va putea atinge principalele obiective ale contraofensivei din sud-estul țării, arată cotidianul The Washington Post. Potrivit evaluărilor, trupele Kiev-ului nu vor ajunge în orașul strategic Melitopol și, probabil, se vor opri în apropierea acestuia.
UPDATE 20:45 - Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a 54 de cetățeni britanici, printre care procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și ministrul Apărării, Annabel Goldie, ca răspuns la sancțiunile Marii Britanii împotriva cetățenilor și companiilor rusești, scrie Reuters, citând Ministerul rus de Externe.
O serie de corespondenți de la BBC, The Guardian și Daily Telegraph au fost, de asemenea, incluși pe lista Moscovei, care susține că o va extinde.
Curtea Penală Internațională a emis, în martie, mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, acuzații pe care Moscova le neagă.
UPDATE 20:00 - Numărul militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a informat vineri cotidianul New York Times, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.
Oficialii citaţi au avertizat însă că numărul victimelor este dificil de estimat, deoarece se consideră că Moscova prezintă un număr mai mic decât cel real al morţilor şi răniţilor în război, în timp ce Kievul nu publică date oficiale, a precizat ziarul.
UPDATE 16:00 - Moscova a interzis vineri intrarea pe teritoriul Rusiei a mai multor oficiali de la Chișinău
Moscova a interzis vineri intrarea pe teritoriul Rusiei a mai multor oficiali din Republica Moldova a căror identitate nu a fost dezvăluită, a anunţat agenţia rusă RIA Novosti, citând Ministerul de Externe rus, relatează Reuters.
Relaţiile diplomatice dintre Moscova şi guvernul pro-european de la Chişinău s-au deteriorat rapid după invazia Rusiei în Ucraina. Republica Moldova, o fostă republică sovietică, are graniţă cu Ucraina şi cu România, notează Agerpres.
UPDATE 14:20 - Presa rusă anunţă un incendiu uriaş la un terminal petrolier din portul Novorossiisk de la Marea Neagră
Un incendiu de proporţii a cuprins, vineri, terminalul de păcură de la Novorossiisk, unul dintre cele mai mari porturi ruseşti de la Marea Neagră, situat la aproximativ 172 km de Crimeea, relatează The Guardian preluat de News.ro.
Pe rețelele de socializare au fost postate clipuri care ilustrează un fum negru și gros care se ridică în aer.
A major fire at a cargo terminal in #Novorossiysk, local media reported.
— NEXTA (@nexta_tv) August 18, 2023
There are no details yet.. pic.twitter.com/i8cw9Ln58S
Sunt, de asemenea, și imagini în care se poate vedea o flacără care arede violent, pe lângă norii de fum care se ridică în aer.
Russian state media reporting a huge fire at Novorossiysk’ oil terminal, which is Russia’s main oil export hub in the area as well as the route by which the majority of Kazakh oil hits world markets. Unclear if drone strikes involved https://t.co/BJwwwdv2GB pic.twitter.com/YvTmEQcrMS
— Maximilian Hess (@zakavkaza) August 18, 2023
Nu se cunosc informații despre posibile victime și nici despre natura pagubelor materiale provocate de explozie.
Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi şi furnizează 5 milioane de tone de păcură pe an, este principalul centru de export de petrol al Rusiei în regiune.
Pentru moment nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de un atac cu drone ucrainene, în condiţiile în care au existat mai multe astfel de atacuri pe teritoriul rusesc în ultima zi.
UPDATE 13:45 - Fiul minor al lui Kadîrov, lăudat după ce a bătut un student ucrainean: ”A făcut un lucru foarte uman”
Unul dintre fiii liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost lăudat de comandantul trupelor cecene pentru că a bătut un student ucrainean acuzat că ar fi ars Coranul, potrivit Nexta.
Studentul, Nikita Zhuravel, în vârstă de 19 ani, a reclamat că a fost bătut de Adam Kadîrov, în vârstă de 15 ani, într-un centru de arest preventiv din Groznîi. El a fost transferat în Cecenia după ce, în mai, a fost arestat pentru că a ars un Coran în orașul rus Volgograd.
”Având în vedere crima odioasă a acestui subom Zhuravel, Adam a făcut un lucru foarte uman, lăsându-l să trăiască. Pentru astfel de acte, oamenii merită cea mai aspră pedeapsă”, a adăugat Delimkhanov, care este și deputat al Dumei de Stat.
UPDATE 11:10 - SUA aprobă trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos – Reuters
Statele Unite a aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA, citat de Reuters, potrivit News.ro.
Ucraina a cerut în mod repetat avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a ruşilor.
O coaliţie de 11 ţări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării în exerciţiu din Danemarca Troels Poulsen a afirmat, în luna iulie, că ţara speră să vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.
Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.
UPDATE 9:30 - Lukașenko amenință că va utiliza arma nucleară: "Vom răspunde imediat cu tot ceea ce avem"
Belarusul va răspunde imediat unei agresiuni - inclusiv cu armament nuclear - a anunțat, joi, într-un interviu, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, informează News.ro, care citează CNN.
”Nu poate exista decât o ameninţare; o agresiune împotriva ţării noastre. Dacă agresiunea împotriva ţării noastre este lansată din Polonia, Lituania, Letonia, vom răspunde imediat cu tot ceea ce avem”, a ameninţat liderul de la Minsk.
UPDATE 8:00 - Alertă în Rusia - O clădire ar fi fost lovită în urma unui atac cu dronă
Un atac cu dronă ucrainean a lovit o clădire din Moscova, provocând o explozie care a fost auzită în cartierul de afaceri al oraşului, au afirmat oficiali ruşi, potrivit BBC.
UPDATE 00:00 - Rusia reține un american sub acuzația de spionaj
Un tribunal din Moscova a arestat un american cu rădăcini rusești, Gene Spector, acuzându-l de spionaj, conform informațiilor furnizate de Agenția Tass. Spector este ultimul american arestat de Rusia în contextul conflictului cu Ucraina. Anterior, la finalul lunii martie, jurnalistul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost de asemenea arestat sub aceleași acuzații. Gershkovich a fost primul american arestat în Rusia pentru spionaj de la încheierea Războiului Rece. Alte arestări notabile includ sportiva de baschet Brittney Griner, eliberată în decembrie, și fostul marinar american Paul Whelan. Aceste arestări au sporit temerile că cetățenii americani ar putea fi folosiți ca monedă de schimb în contextul războiului din Ucraina. Spector a avut anterior probleme legale într-un caz de corupție legat de un fost consilier al ex-vicepremierului rus Arkadi Dvorkovich.
UPDATE 23:30 - Lukașenko confirmă discuții cu Ucraina
Președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat într-un interviu că Belarus și Ucraina au avut contacte prin intermediul Direcției Principale de Informații (GUR) din Kiev. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a oprit aceste discuții. Lukașenko a menționat că s-au întâlnit cu oficialii ucraineni de mai multe ori, discutând despre potențiala implicare a Belarusului în conflict și alte subiecte.
UPDATE 23:00 - Zelenski primește noi ambasadori în Ucraina
Președintele ucrainean a acceptat acreditările noilor ambasadori din Germania, Indonezia, Suedia, Chile, Columbia și Peru. Zelenski a avut de asemenea discuții individuale cu fiecare dintre ambasadori, abordând relațiile bilaterale și respectarea dreptului internațional.