UPDATE 23:30 - Estonia a anunţat, joi, că începând de săptămâna viitoare nu va mai permite accesul rușilor pe teritoriul său - parte din Spaţiul Schengen - cu vize emise de autorităţile estoniene, ci va recunoaşte doar vizele acordate de alte state europene, informează Reuters.
UPDATE 22:47 - Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a postat pe pagina sa de Twitter imagini cu cozi kilometrice de mașini ce par că părăsesc peninsula Crimeea. ”Blocaj de 100 km în trafic, oamenii vor să părăsească Crimeea. Credeți că într-un final rușii au înțeles că este vorba într-adevăr de un război?”, afirmă oficialul. Potrivit bilanțului de miercuri, exploziile de pe aerodromul militar din Crimeea au ucis cel puțin 60 și au rănit cel puțin 100 de piloți și tehnicieni.
UPDATE 22:05 - Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
UPDATE 21:50 - După bombardamentele de joi asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă, a susţinut un oficial din administraţia de ocupaţie pro-rusă, citat de AFP.
UPDATE 21:02 - Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze civilii din Doneţk înainte de venirea iernii.
Guvernul de la Kiev încearcă să evacueze două treimi din locuitorii regiunii Doneţk din estul Ucrainei, înainte de venirea iernii, a declarat joi vicepremierul Irina Verşciuk, citată de Reuters.
În partea din Doneţk controlată de forţele ucrainene trăiesc circa 350.000 de oameni, iar 220.000 dintre aceştia - din care 52.000 de copii - trebuie să plece deoarece riscă să nu se poată încălzi la iarnă, din cauza distrugerilor provocate de război infrastructurii, a precizat ea.
UPDATE 19:30 - Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităţilor militare ale Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi DPA.
UPDATE 17:30 - Lanţul de restaurante de tip fast-food McDonald\"s Corp. a anunţat joi că intenţionează să îşi redeschidă unele restaurante din Ucraina pe parcursul următoarelor luni, un semn că firmele occidentale încep să revină în Ucraina, chiar dacă conflictul cu Rusia continuă, informează Reuters.
UPDATE 17:08 - Ucraineni pro-ruși susșin că trupele Kievului au bombardat centrala nucleară de la Zaporoje.
Agenţia de presă publică rusă TASS, preluată de Reuters, transmite joi că Ucraina a bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie.
Sursa informaţiei este, potrivit TASS, administraţia locală instalată de Rusia în regiunea respectivă din Ucraina.
Reuters precizează că nu a putut verifica independent ştirea, al cărei conţinut este produs în Rusia, unde relatările despre operaţiunile militare din Ucraina sunt restricţionate prin lege.
UPDATE 16:56 - Rusia nu vrea ca Ucraina să fie reprezentată de Elveția la Moscova.
Ministerul eleveţian de Externe a anunţat miercuri că Ucraina vrea ca Elveţia să-i reprezinte interesele în Rusia.
”Din nefericire, Elveţia şi-a pierdut statutul de stat neutru şi nu poate acţiona ca mediator şi nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaiev.
UPDATE 14:30 - Germania anunță că va trimite noi arme în Ucraina pentru a rezista în fața invadatorilor ruși. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi, la Berlin, că Germania va continua să furnizeze Ucrainei livrări de arme: „Germania și-a încălcat tradiția și a furnizat arme unei zone de război. Vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat”, însă nu a dat detalii despre tipul armamentului, scrie CNN. Ajutoarele militare letale și neletale oferite Ucrainei au inclus până acum 14.900 de mine antitanc; 500 de rachete antiaeriene Stinger; 10 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000; și 2.700 de sisteme portabile de apărare aeriană Strela; dispozitive antidrone, muniție de artilerie și pistoale.
UPDATE 14:20 - Marea Britanie și Danemarca vor oferi mai mult ajutor financiar și militar Ucrainei, potrivit The Guardian. Miniștrii europeni ai apărării s-au întâlnit la Copenhaga pentru a discuta sprijinul pe termen lung pentru apărarea Kievului împotriva invaziei Rusiei. Londra a anunțat că va trimite mai multe sisteme de rachete cu lansări multiple și că ar dona „un număr semnificativ” de rachete cu ghidaj de precizie M31A1 , ce pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 de km (50 de mile). Marea Britanie a donat deja Ucrainei sisteme militare avansate și a oferit mii de trupe de antrenament militar.
UPDATE 14:00 - 361 de copii au fost uciși și 705 răniți în războiul din Ucraina, potrivit bilanțului anunțat de autoritățile de la Kiev. Alți 204 sunt considerați dispăruți din 11 august, iar 6.159 au fost deportați, au mai transmis autoritățile ucrainene.
UPDATE 13:50 - Parlamentul Letoniei a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, în urma atacurilor trupelor ruse asupra civililor din Ucraina. În declarația adoptată joi se menționează că Rusia a ales o „tactică crudă, imorală și ilegală, folosind arme și muniții imprecise și interzise la nivel internațional, vizând brutalitatea disproporționată împotriva civililor și a locurilor publice” din Ucraina, potrivit The Guardian.
UPDATE 12:15 - Consiliul de Securitate al ONU organizează joi o reuniune de urgență pentru criza de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. Întâlnirea este programată joi seara, la ora 15:00 (adică 19:00 GMT). Cele 15 țări care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU se reunesc după solicitarea Rusiei, unul dintre cei 5 membri permanenți ai Consiliului.
UPDATE 12:00 - Kievul susține încheierea războiului înainte de venirea iernii, pentru a evita atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice și termice din Ucraina. Anunțul a fost făcut de șeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. Acesta a declarat că „este vital ca faza activă a războiului declanșat de Rusia să se încheie înainte de venirea iernii.
UPDATE 11:40 - Steaguri ucrainene au fost văzute în orașul Ekaterinburg, din centrul Rusiei. Drapelul Ucrainei a fost pictat, probabil în timpul nopții, de persoane necunoscute, scrie Nexta.
#Ukrainian flags appeared in the center of #Yekaterinburg. They were painted by unknown persons under the cover of night. pic.twitter.com/TDC0KK1KLb
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
UPDATE 10:40 - Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini în care are loc deminarea de la granița Belarus cu Polonia. Polițiștii de frontieră din Belarus permit și încurajează imigranții să facă deminările, scrie Nexta.
#Belarusian border guards allow and encourage migrants to undermine the Belarusian-#Polish border. pic.twitter.com/rmTkWIpqD8
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
UPDATE 10:00 - Liderul trupei ruse de rock Kurara, Oleg Yagodin, a fost amendat cu 40.000 de ruble după ce a insultat armata rusă dar și pe Vladimir Putin, direct pe scenă, la un concert. El a folosit sloganul „Nu războiului!” în timpul concertului.
The leader of the band #Kurara, Oleg #Yagodin, was fined 40,000 roubles for "insulting the #Russian army and #Putin personally".
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
He spoke out the slogan "No to War" at a concert. pic.twitter.com/aOfHL0JBZu
UPDATE 9:00 - Ministerul britanic al Apărării susține că este foarte puțin probabil ca Rusia să poată onora comenzile pentru exportul de vehicule blindate de luptă din cauza cererii excepționale de vehicule pentru forțele armate ale Rusiei mobilizate în Ucraina, precum și efectului produs de sancțiunile impuse dee Occident.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 11 August 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) August 11, 2022
Find out more about the UK government\"s response: https://t.co/NhsgyrWLNM
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/kSKIv6NRUQ
UPDATE 8:30 - Potrivit bilanțului zilnic anunțat de Forțele Armate ale Ucrainei, Rusia ar fi pierdut, de la începutul războiului, 43.000 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit ultimului raport al Statului Major al Ucrainei. Rusia a mai pierdut 1.846 tancuri, 4.100 vehicule de luptă blindate, 3.018 vehicule și rezervoare de combustibil, 974 sisteme de artilerie, 261 sisteme rachete multiple, 134 sisteme de apărare aeriană, 232 avioane, 193 elicoptere, 772 drone și 15 bărci.
UPDATE 8:00 - Rușii au bombardat Harkovul în timpul nopții. Imagini cu ce a rămas după atacul rușilor au fost publicate pe internet.
Aftermath of #Russia\"s shelling of #Kharkiv last night. pic.twitter.com/liK8LycCo9
— NEXTA (@nexta_tv) August 11, 2022
Armata ucraineană afirmă că a reuşit să împiedice avansarea Rusiei spre oraşele Avdiivka şi Bahmut din Doneţk, precum şi în apropierea oraşului Harkov, a anunţat miercuri seară Statul Major ucrainean, conform CNN.
"Rusia a încercat să avanseze în zonele aşezărilor Bahmut, Kodema, Spirne, Yakovlivka şi Soledar cu acţiuni ofensive şi de asalt, nu a reuşit, s-a retras", a precizat statul major.
Statul Major a declarat că Rusia a continuat să folosească artileria pentru a încerca să atace liniile ucrainene acuzând Moscova că a vizat infrastructura civilă.
Armata ucraineană a precizat că forţele ruse au încercat, de asemenea, să avanseze pe anumite poziţii din jurul Harkovului pentru a-şi "îmbunătăţi poziţia tactică", dar nu au reuşit.
"Soldaţii ucraineni au provocat pierderi semnificative invadatorilor şi i-au forţat să fugă înapoi", a precizat Statul Major Ucrainean.
Ucraina îşi propune să elibereze Hersonul ocupat de ruşi în cel mai scurt timp
Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că obiectivul este de a elibera regiunea Herson până la sfârşitul anului.
"Din păcate, nu vă pot da un termen sau o dată. Dar vreau să le transmit locuitorilor din Herson ... nu va dura atât de mult pe cât se aşteaptă toată lumea. Va fi rapid", a declarat generalul-maior Dmytro Marchenko într-un interviu acordat RBC-Ucraina.
Întrebat dacă obiectivul este de a elibera Hersonul până la sfârşitul anului, Marchenko a răspuns: "100%", precizând că este vorba de obiectivul de a pune capăt ocupaţiei ruseşti în Herson şi de "sfârşitul fazei active a războiului".
"Şi apoi vor mai avea loc câteva operaţiuni militare locale. Dar până la sfârşitul anului trebuie să încheiem faza principală a acestui război", a adăugat el.
Marchenko a insistat, de asemenea, asupra faptului că Ucraina intenţionează să elibereze Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
"Crimeea este Ucraina. Este pământul nostru, acolo se află oamenii noştri, care sunt încă forţaţi să stea sub ocupaţie. Nimeni nu a dat Rusiei dreptul de a veni, de a lua o bucată de pământ şi de a spune că \"asta este a mea\". Vom recuceri Crimeea, la fel cum vom recuceri Kherson, Luhansk şi Doneţk", a declarat el.
Ucraina a declarat că 13 persoane au murit şi 10 au fost rănite când Rusia a tras rachete asupra oraşului Marhanets. "Forţele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informaţii şi agenţiile noastre de aplicare a legii nu vor lăsa fără răspuns bombardamentele ruseşti de astăzi asupra regiunii Dnipropetrovsk", a declarat Zelenski într-un discurs nocturn, informează Reuters.
Atacul, a spus el, a subliniat necesitatea ca aliaţii să furnizeze arme mai puternice pentru armata ucraineană. "Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom fi capabili să ne eliberăm ţara şi să asigurăm securitatea Ucrainei", a spus el.
"La acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care ne apără statul şi ajută Ucraina, cum să le provocăm ocupanţilor cele mai mari pierderi posibile pentru a scurta războiul".
Războiul care a început cu invadarea vecinului său de către forţele ruseşti la 24 februarie a strămutat milioane de oameni, a ucis mii de civili şi a lăsat oraşe, oraşe şi sate în ruine. Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat forţele ruseşti de atacuri împotriva civililor şi de crime de război, acuzaţii pe care Rusia le respinge.