Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a făcut, vineri, la ora 13:00, o vizită de lucru la sediul Caselor Locale de Pensii ale sectoarelor 1, 2 şi 5, din Bulevardul Lacul Tei nr. 17.
La finalul vizitei, ministrul a susținut o declarație de presă și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.
Turcan: „O cifră poate reprezenta o viață. Să tai nu e greu. E mai dificil să construiești”
Despre săptămâna de muncă de 4 zile și un salariu mai mic, Raluca Turcan a spus că nu este de acord cu această abordare, pentru că oamenii nu sunt cifre. Soluția a fost propusă anul trecut de economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, pentru scăderea cheltuielilor bugetare. Acesta a revenit cu alte completări chiar vineri: „scăderea numărului de angajaţi, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micşorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”.
„Atunci când vorbesti de salarii, venituri locuri de muncă, abordarea trebuie să fie empatica, sa priveasca spre fiecare om. Pentru că o cifra poate reprezenta o viata. Pe mine ma intereseaza ca institutiile statului să fie eficiente si sa serveasca cetățenii. (...) Căutăm acea formulă de lege care să fie și motivanta, și care sa duca la eficientizarea serviciului”, a declarat Raluca Turcan, adăugând că „să tai nu e greu. Oricine poate sa faca lucrul acesta. Sa construiesti e mult mai dificil”.
Turcan, despre condițiile de muncă în casele de pensii din România: „Softul funcționează, dar aparatura este învechită, personalul e subdimensionat”
„Avem un soft care functioneaza. Acest proces a inceput cu resursele limitate pe care le avem.(...) Aparatura este învechita, sunt calculatoare de ani buni de zile care abia se mișcă. Prin PNRR vrem să reînnoim. (...) Personalul din casele de pensii, e o realitate, e subdimensionat, sunt foarte incarcati, practic, activitatea li s-a dublat. S-a adăugat evaluarea dosarelor pentru fiecare casa (de pensii - n.red.), în care indicator cu indicator sunt luati la puricat, astfel incat toate variantele introduse in computer sa arate munca de o viata”, a explicat Raluca Turcan, referindu-se la munca ce are loc în fiecare casă de pensii din țară.
Suplimentarea personalului din casele de pensii și plată din fonduri europene
„Vorbim de suplimentarea personalului pe o perioadă determinată plătiți din fonduri europene, nu din bugetul statului. Nu vorbim de angajări la stat, cu meronat s-a comunicat. Într-o instituție cum e o casă de pensii, în care activitatea s-a dublat, considerăm firesc să-i sprijinim, și ,pe o perioadă determinată cât durează evaluarea și recalcularea pensiilor, să vină personal suplimentar să-i ajute.
Vrem să găsim și o formulă de stimulare, tot pe fonduri europene. Pentru că oamenii aceștia muncesc în plus. În casele de pensii personalul este supraîncărcat. Vorbim de case de pensii cu 40-30 de persoane angajate care au in total 60.000 până la 140.000 de beneficiari, adică de persoane vârstnice care au nevoie de diferite forme de recalculare a pensiilor”, a mai explicat Turcan.
Turcan: „Căutăm formula pentru salarizarea bugetarilor și la reforma pensiilor”
„Nu vreau sa se creeze asteptari supraevaluate, acest lucru ia timp”, a avertizat Turcan în legătură cu salarizarea bugetarilor și reforma pensiilor.
„La Ministerul Muncii, de dimineață până noaptea, se lucrează la legislatia sectorului public, la reforma pensiilor, doua subiecte care ating viata a milioane de oameni. Nu ne permitem să ne jucam cu asta. (...) Sper ca intr un an un an si jumatate sa avem legislatia”, a spus ministrul Muncii.
Raluca Turcan, despre cumulul pensie-salariu și prelungirea vârstei de pensionare până la 70 de ani: „Eu mă văd muncind până la 70 de ani”
„Eu ma vad muncind, muncind tot timpul, până la 70 de ani (...) soțul meu îmi spune sa am grija. Toata viata mea m-am vazut muncind”, a mai spus Raluca Turcan.
Turcan: „În România există un curent al oamenilor care sunt pensionari și continuă să lucreze”
„Cei peste 65 de ani beneficiari ai sectorului public de pensii care si lucreaza - 120.000. În momentul de față sunt 220.000 de persoane pensionari in sectorul public pensionari care lucreaza. Inseamna ca pana la 65 de ani sunt foarte multi oameni care s-au pensionat și care și lucrează”, a explicat ministrul Muncii.
Raluca Turcan le-a reproșat jurnaliștilor că nu au înțeles că propunerea de prelungire a vârstei de pensionare este opțională.
„Nu ați înțeles sensul. Când vorbești de posibilitatea de a lucra pana la 70 de ani vorbești de o opțiune. Nu te forțează nimeni. Dacă dorești să te pensionezi după vârsta de pensionare o poți face oricând. Dacă ești pensionat și dorești să te reangajezi, poți să o faci oricând. Statul nu obligă pe nimeni. Dimpotriva, ne dorim sa ii impulsionam, sa fie atrasi oamenii si sa fie mai motivati. Dacă nu sunt apți, nu îi obligă nimeni. Dacă ești bolnav, te poți pensiona pe caz de boală înainte. Legislația este fix aceeași, nu se schimbă vârsta de pensionare. Vă rog să nu încercați să manipulați un lucru absolut pozitiv, pentru că e vorba de o opțiune. Nu te forțează nimeni”, a mai declarat Turcan la finalul vizitei făcute la casele de pensii ale sectoarelor 1,2 și 5 din Capitală.