Reprezentantul României la OMS susţine că elevii trebuie să revină la şcoală în condiţii de siguranţă, dar fără a fi aplicate „măsuri excesive”.
„Cea mai importantă este izolarea celor care întrunesc condiţiile de contact apropiat. Contact apropiat dacă, să spunem, noi doi nu utilizăm mască, suntem la o distanţă mai mica de 1,5m şi stăm de vorbă mai mult de 15 minute suntem consideraţi contacţi apropiaţi. Dacă stăm un singur minut şi niciunul dintre noi nu strănută şi nu vorbeşte foarte tare, atunci nu suntemm consideraţi contacţi apropiaţi şi nu avem niciun fel de problemă sau în principiu nu avem problemă în transmiterea bolii”, a explicat Alexandru Rafila, la un post TV.
Medicul spune că un profesor infectat cu SARS-CoV-2 nu ar reprezenta un pericol de infectare chiar aşa mare, dacă are mască şi stă la distanţă de elevi.
„Există un Ordin al ministrului Sănătăţii, dar acolo probabil că există o ambiguitate care trebuie clarificată. (Ordinul – n.r.) prezintă patru scenarii şi spune că trebuie făcută anchetă epidemiologică. Dacă eu, ca profesor de geografie, stau la catedră, distanţa faţă de cel mai apropiat elev este de 3 metri, elevii au mască, eu am mască – nu se poate să transmit boala, chiar dacă eu sunt bolnav. Sigur că pentru copii este altceva, copiii interacţionează unul cu altul, se joacă şi aşa mai departe. De asta vă spun că toate lucrurile astea trebuie judecate, încât să scads au să elimin riscul atunci când se poate elimina – pentru că am discutat că nu se poate în toate circumstanţele – şi trebuie să fac în aşa fel încât să păstrez continuitatea procesului didactic în siguranţă, dar nu aplicând măsuri excesive”, a spus dr. Rafila.