La examenul de titularizare din 2023 a fost o concurență medie de aproape 4 candidați pe post: 24.000 pentru 6.800 de locuri la catedră.
Media generală nu reflectă însă foarte bine situația de fapt, deoarece la multe materii de la profilul real -matematică, informatică, biologie, chimie și fizică- s-au înscris mul mia puțini candidați decât la uman, arată analiza realizată de Scoala9.
Notele profesorilor la materiile de real au fost semnificativ mai mici decât la cele de uman. La matematică, de pildă, cele mai multe note au fost între 5 și 5,99, pe când la limba română, curba a fost mai largă și a cuprins mai multe note între 6 și 8,99.
Pe de altă parte, Ministerul Educației a scos la concurs în 2023 peste 65.800 de posturi de suplinitori, cele mai multe din ultimii 11 ani.
FIZICA MATEMATICA și CHIMIA, SPAIMA PROFESORILOR
În ansamblul disciplinelor reale, Fizica, Matematica și Chimia au ridicat cele mai mari probleme, în condițiile în care Matematica este probă OBLIGATORIE la Bacalaureatul real, iar cele 3 sunt materii de bază la majoritatea universităților cu profil tehnic.
FIZICĂ
În 9 județe nimeni nu a susținut proba la fizică a titularizării, iar la nivel național, dinte cei 130 de candidați înscriși, doar 15 au avut notă de titularizare. Per total, în 31 de județe nu a fost titularizat niciun profesor de FIZICĂ
CHIMIE
Nici situația de la chimie nu este mult mai bună. În 16 județe nu a fost obținută nicio notă de titularizare. Cel mai bun procent de note peste 7 se regăsește în București, unde 55% dintre candidați au atins acest prag.
MATEMATICĂ
La matematica, una dintre materiile fundamentale ale oricărui profil real, au fost 7 județe în care niciun candidat la titularizare n-a obținut nota necesară. La nivel național, doar 14% dintre cei înscriși au reușit să ia note peste 7, dar doar 2% au reușit să ia peste 8, potrivit analizaei realizate de Scoala9.