Astfel, în timpul unei întâlniri desfășurate la Moscova în luna martie a anului 2023, Vladimir Putin i-a comunicat lui Xi Jinping că Rusia "va angaja eforturi militare în Ucraina pentru o perioadă de cel puțin cinci ani," potrivit publicației Nikkei Asia, care face referire la sursele sale, așa cum a relatat Ukrainska Pravda.
Potrivit sursei menționate, aceasta a fost modalitatea lui Putin de a sintetiza situația complexă, cu rezultate nefavorabile pentru Rusia în acel moment, și de a-i asigura pe Xi, care efectua prima sa vizită în Rusia după invazia Ucrainei, că, în cele din urmă, Rusia va ieși victorioasă în conflictul pe care l-a inițiat în Ucraina.
Implicația evidentă a acestei declarații era că un război prelungit ar putea beneficia partenerul bine înarmat al Chinei. Într-o altă interpretare, remarcile lui Putin puteau fi privite ca un avertisment pentru Xi, menit să îl descurajeze să își schimbe poziția pro-Rusia.
O propunere de pace formulată de Putin, condiționată
Indiferent dacă Xi a fost sau nu convins de această afirmație, declarația lui Putin făcută la summit-ul respectiv reprezintă cheia înțelegerii unei serii de evenimente misterioase în relațiile dintre Rusia și China, de la misiunea de menținere a păcii din Europa de către China în luna mai, până la demiterea ministrului rus de externe câteva luni mai târziu," relatează publicația Nikkei Asia.
De asemenea, Nikkei Asia a subliniat faptul că The New York Times a relatat recent că, cel puțin începând cu luna septembrie, Putin a folosit intermediari pentru a comunica deschiderea sa pentru un armistițiu, cu condiția ca Rusia să poată menține controlul asupra teritoriilor pe care le ocupă în prezent.
"Cu toate acestea, având în vedere declarația lui Putin către Xi în martie, dezvăluită de mai multe surse implicate în diplomatiea relațiilor dintre China și Rusia, intențiile liderului rus privind o încetare a ostilităților nu ar trebui considerate ca fiind definitive," a mai subliniat sursa citată.