Pentru a putea face alegerea potrivită, Dr. Andrei Stan, specializat în implantologie dentară avansată, recomandă întotdeauna o vizită la medicul stomatolog pentru a primi toate informațiile necesare, dar și pentru un plan de tratament personalizat, adaptat nevoilor și dorințelor fiecărui pacient în parte.
Astfel, în funcție de vârstă, stare de sănătate, preferințe și buget, medicul va recomanda tipul de proteză potrivit: proteza dentară mobilă sau proteza dentară fixă. Diferențele între cele două sunt semnificative atât raportat la confort, estetică, stabilitate, cât și raportat la funcționalitate. Însă, un alt criteriu important îl reprezintă și costurile.
Stabilitatea și confortul:
- lucrările definitive fixe sunt montate pe implanturi dentare. De obicei acestea se fixează după o perioadă de 4-6 luni de inserarea implanturilor, după ce implanturile dentare s-au integrat în os. Aceste lucrări sunt fixe și foarte stabile. Ele nu se dau jos acasă pentru a fi curățate, iar igiena orală în cazul acestora este menținută la fel ca și în cazul dinților naturali. De asemenea, confortul este unul similar cu o dantură naturală. Astfel, pacienții pot zâmbi, vorbi și mânca fără teama ca proteza se va mișca;
- proteza dentară mobilă este acea proteză care trebuie dată jos de către pacient și curățată frecvent. Aceasta nu are o stabilitate prea bună, necesitând ajustări periodice și adezivi pentru o fixare bună. La capitolul confort, acesta este unul redus, întrucât de multe ori poate răni gingia sau provoca alte leziuni orale dacă nu este bine adaptată sau curățată. În cazul protezei mobile, există riscul ca aceasta să alunece sau să se deplaseze în timpul vorbirii sau masticației.
Durabilitate
- dacă sunt respectate toate indicațiile medicului curant, lucrările definitive fixe pot avea o durată de viață îndelungată, de până la 10-15 ani, poate chiar mai mult;
- în cazul protezei dentare mobile, durata de viață a acesteia este una mult mai scurtă. Totodată, din cauza uzurii sau schimbărilor în structura osului maxilar, aceasta necesită ajustări sau schimbări periodice.
Aspect estetic și funcționalitate
- proteza dentară fixă oferă o funcționalitate similară cu dinții naturali. De asemenea, are un aspect natural și nu necesită adezivi sau suporți de prindere vizibili și incomozi;
- proteza dentară mobilă are un aspect artificial, fiind vizibil faptul că dantura nu este una naturală. În plus, aceasta necesită constant adezivi pentru fixare.
Întreținere și igienă
- lucrările fixe nu se dau jos în condiții casnice de către pacient și se curăță respectând igiena orală zilnică, la fel cum se îngrijesc și dinții naturali. Acestea se dau jos doar în cabinetele stomatologice fiind igienizate profesional și, ulterior, sunt fixate din nou definitv pacientului. Respectivele igienizări profesionale sunt recomandate la fiecare 6 luni;
- proteza dentară mobilă trebuie îndepărtată zilnic de către pacient, pentru a fi curățată. Totodată, aceasta trebuie păstrată în soluții speciale pentru igienizare.
Costuri:
- fiind o soluție complexă, lucrările definitive fixe pe implanturi implică niște costuri mai ridicate, dar investiția este una pe termen lung;
- în cazul protezelor mobile, costurile inițiale sunt mai mici, însă, durata de viață a acestor proteze este și ea una mult mai redusă. De asemenea, acestea pot necesita înlocuiri și ajustări care sunt taxate suplimentar, lucru care, cumulat, crește costurile pe termen lung.
În concluzie, proteza fixă este o soluție stabilă și confortabilă, care are un aspect natural și o durată de viață îndelungată, însă, care implică niște costuri inițiale mai ridicate. În același timp, proteza mobilă este mai accesibilă, însă nu oferă stabilitate și nici o estetică naturală, iar întreținerea acesteia este mult mai anevoioasă.