”La această oră au loc proteste spontane în mai multe administraţii fiscale din ţară - Dolj, Bacău, Alba, Baia-Mare ”, a anunţat joi BNS.
Potrivit sursei citate, astfel de proteste au loc şi în Capitală.
Solicitările principale ale sindicatelor:
- La muncă egală, salariu egal – prin egalizarea salariilor pe funcții similare
- Introducerea în legea salarizării a familiei ocupaționale finanțe
- Elaborarea statutului finanțistului
- Lipsa unui sistem informatic integrat
- Lipsa acută de personal (de exemplu la controlul băncilor au mai rămas 2 colegi și ar fi fost nevoie de 17) datorată faptului că nu s-au mai făcut angajări de o lungă perioadă
- Lipsa spațiilor adecvate desfășurării activității
- Lipsa de protecție juridică a salariaților, aceștia fiind lăsați să se apere singuri în fața instanței multinaționalelor, firmelor puternice care își maximizează profitul (adică nu înregistrează profit și nu plătesc impozit la stat) și au resursele financiare necesare să ne acționeze în judecată având ca scop principal intimidarea noastră."
Potrivit HotnEws.ro, ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește pe angajații administrațiilor fiscale, conține prevederi referitoare la:
- plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
- indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
- anularea posturilor vacante
- desființarea biroului și funcției de șef birou
- ormative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.
Potrivit BNS, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane şi în 11 august, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.
La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a afirmat că majoritatea sindicatelor din finanţe au avut, luni, reprezentanţi la minister pentru a vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, ”document cu care au fost de acord”. Astfel, unii dintre sindicalişti au transmis că amână acţiunile de protest pregătite, a susţinut ministrul.
”Promisiunile pe care le-am făcut sindicatelor din finanţe săptămâna trecută au fost ghidate de responsabilitatea noastră în raport cu dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a ţării. Mi-am asumat că mă voi lupta pentru profesioniştii care fac diferenţa. În acest sens, depunem eforturi pentru a ne asigura că propunerile agreate ajung pe masa Guvernul României săptămâna aceasta. Astăzi, majoritatea sindicatelor au avut la Ministerul Finanţelor reprezentanţi care au putut vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, document cu care au fost de acord. Cu această ocazie, ne-au transmis că vor amâna acţiunile de protest pe care le pregăteau”, a arătat Boloş, într-o postare făcută luni seara pe Facebook.
În postarea citată, el a menţionat că, separat, au avut loc discuţii tehnice pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înlăturarea discrepanţelor salariale înregistrate la nivelul sistemului finanţelor publice.