Marți, 31 decembrie 2024, sute de angajați din mai multe penitenciare din România au intrat într-un protest spontan, nemulțumiți de adoptarea ordonanței privind măsurile bugetare pentru 2025, cunoscută sub denumirea de "ordonanța trenuleț". Aceștia au oprit munca și s-au adunat în fața penitenciarelor pentru a-și exprima dezacordul față de măsurile care le afectează condițiile de muncă și salariile.
La Penitenciarul Rahova, protestul a început încă de la primele ore ale dimineții, când sute de polițiști de penitenciare au ieșit în stradă și au refuzat să intre la muncă. Angajații reclamă că nu au fost plătiți pentru orele suplimentare efectuate până în prezent, nu au primit salariile pentru zilele libere în care au fost chemați la serviciu și nici pentru zilele libere legale. Situația este similară și la Penitenciarul Jilava, unde angajații au protestat și ieri, din cauza aceleași nemulțumiri legate de ordonanța menționată.
În timpul protestului, deținuții sunt supravegheați de personalul aflat în serviciu, însă autoritățile pot apela și la jandarmi sau militari pentru sprijin. De asemenea, deținuții care aveau procese programate pentru ziua respectivă nu vor fi duși la instanțe, iar vizitele din penitenciarele Rahova și Jilava vor fi suspendate. Protestul este programat să dureze două ore, iar efectele sale sunt resimțite și în alte penitenciare din țară.
La Penitenciarul Târgu Mureș, un alt protest spontan a avut loc în această dimineață, ca reacție la tăierile prevăzute de ordonanța fiscală pentru 2025. De asemenea, în Penitenciarul Galați, aproximativ 100 de angajați au refuzat să intre la muncă, arătându-și astfel dezacordul față de noile măsuri.
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP), afiliat la Federația PUBLISIND din cadrul Blocului Național Sindical, a anunțat că a strâns 5.000 de semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară. Începând cu 31 decembrie, angajații din penitenciare vor refuza munca suplimentară, iar personalul nu va intra în serviciu. SNPP cere menținerea în anul 2025 a tuturor drepturilor salariale cel puțin la valoarea din decembrie 2024 și eliminarea prevederilor din Ordonanța de Urgență privind măsurile bugetare care reduc salariile personalului din penitenciare.
Angajații din penitenciare subliniază faptul că din cele 20.000 de posturi necesare conform standardelor legale, doar 13.400 sunt ocupate, iar Guvernul nu a reușit să suplimenteze numărul acestora, așa cum s-a angajat în discuțiile cu sindicatele. Mai mult, autoritățile au blocat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante și au eliminat pensiile militare, iar în 2025 sunt prevăzute reduceri drastice de salarii pentru personalul operativ, în special pentru polițiștii de penitenciare din prima linie, care sunt expuși riscurilor cele mai mari.
Protestul din 31 decembrie reprezintă un semnal de alarmă pentru guvernanți, arată sindicaliștii, care avertizează că, dacă nu vor exista soluții rapide pentru remedierea situației, activitatea în penitenciare va fi blocată total în luna ianuarie 2025. Aceștia subliniază că, în ciuda dificultăților, Poliția Penitenciară se menține funcțională doar datorită muncii suplimentare prestate de angajați, o situație unică în România. Refuzul muncii suplimentare va conduce la blocaje în activitățile din penitenciare, inclusiv în turele operative de 12 ore, iar diverse structuri și activități, precum vizitele, plimbările, și transportul deținuților la instanțe, vor fi suspendate.
Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare anunță că, în perioada următoare, va organiza proteste și în fața altor penitenciare din țară, iar guvernul va fi nevoit să găsească soluții alternative pentru menținerea ordinii și siguranței în penitenciare, în condițiile în care personalul refuză să își asume sarcini suplimentare.