"La naiba cu pactul #NATO! Sprijin pentru Rusia din partea sârbilor 🇷🇸🤍🇷🇺 #IStandWithRussia", este doar unul dintre mesajele postate pe Twitter, preluate de Reuters.
‘Russians and Serbs are brothers forever’
— Victor 🇷🇺 Z (@vicktop55) March 4, 2022
In Belgrade right now in the center of Belgrade there is a rally in support of Russia and against NATO!
Telegram Skabeeva pic.twitter.com/c7VNTtYncm
Cu doar câteva zile în urmă, mai exact pe 25 februarie, la o zi după debutul invaziei ruse, preşedintele sârb Aleksandar Vucic anunța că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră invazia rusă drept o „eroare gravă”, dar nu va impune sancţiuni Moscovei.
Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina a atras condamnări unanime în întreaga lume şi în Balcani. "Republica Serbia (...) consideră că a aduce atingere integrităţii teritoriale a unei ţări, indiferent care, inclusiv Ucraina, este ceva foarte rău", a afirmat Aleksandar Vucic, în cadrul unei conferinţe de presă televizate.
"Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni", a subliniat, în acelaşi timp, preşedintele Vucic.
Serbia - o ţară care negociază aderarea la UE şi menţine în acelaşi timp legături strânse cu Moscova - a menţinut tăcerea de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Naţiuni slave şi creştine ortodoxe, sârbii şi ruşii au relaţii fraterne de secole. Aproximativ 83% dintre cetăţenii sârbi consideră Moscova un "prieten" al Belgradului, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de Institutul de Afaceri Europene.
Rusia, partener crucial al Serbiei în domeniul energetic, este - datorită dreptului său de veto la ONU - şi principalul aliat al Belgradului în refuzul său de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, populată în principal de albanezi.
Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, după ce Belgradul s-a retras de pe teritoriu în urma unei campanii aeriene a NATO în 1999 care a pus capăt conflictului dintre separatiştii albanezi şi forţele sârbe.
Aleksandar Vucic s-a referit la această campanie a NATO ca fiind unul dintre principalele motive pentru care Belgradul sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.