Acţiunea de pichetare organizată de Sindicatul Naţional Hidroenergetica este programată, miercuri, între orele 13.00 şi 15.00, la sediul Hidroelectica SA din strada Ion Mihalache din Bucureşti.
Sindicaliştii reclamă că, după ce Hidroelectrica a înfiinţat ”în mod artificial” o companie separată, SSH Hidroserv, la care Hidroelectrica este unic acţionar şi care ar fi trebuit să asigure servicii de mentenanţă pentru instalaţiile hidroenergetice, activitate care a fost externalizată, conducerea Hidroelectrica nu pune în aplicare un acord cadru stabilit printr-un proces verbal de negociere pentru realizarea acestor servicii de către compania al cărei acţionar este şi care nu are alţi clienţi pe piaţă.
”Pe de o parte, sunt puse în pericol locurile de muncă şi asigurarea salariilor celor aproape 1.200 de salariaţi ai SSH Hidroserv; (...) Această companie nu are pe piaţă alţi potenţiali clienţi pentru activitatea pe care o desfăşoară şi din acest motiv, atitudinea noului Directorat al Hidroelectrica este de neînţeles”, explică sindicatul.
În acest context, unul dintre liderii sindicali avansează ideea conform căreia ar exista interese ca firma SSH Hidroserv să fie închisă pentru ca lucrările să fie acordate altor companii.
“Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai îşi pregătea reinserţia în circuitul economic prin ieşirea din situaţia de insolvenţă. Studiind componenţa Directoratului actual şi perioada în care aceştia au avansat în funcţii – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situaţia unei intenţii de a scoate SSH Hidroserv de pe piaţa serviciilor de mentenanţă pentru a face locul altor firme «prietene» ale acestuia”, declară secretarul general al Sindicatului Naţional Hidroenergetica, Cristinel Popescu.
Pe de altă parte, sindicaliştii spun că, prin nerealizarea serviciilor de întreţinere a instalaţiilor, este pusă în pericol securitatea sistemului energetic naţional.
”Pe de altă parte, este vorba de punerea în pericol a funcţionării instalaţiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional. Astfel, prin acest blocaj, conducerea Hidroelectrica încalcă flagrant obligaţiile Ordinului 96/2017 al ANRE, privind mentenanţa în sectorul energetic. De altfel politica Hidroelectrica de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanţă şi stoparea nejustificată a lucrărilor de investiţii în noi capacităţi de producere, nu este altceva decât un atentat la independenţa energetică a României”, este de părere sindicatul.
Sindicaliştii cer, în acest context, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să medieze de urgenţă o întâlnire între conducerile Hidroelectrica şi Hidroserv, pentru semnarea Acordului Cadru conform procesului verbal de negociere, la care să participe şi unu sau doi reprezentanţi ai Sindicatului Naţional Hidroenergetica.
Hidroelectrica prelungește Acordul cadru cu Hidroserv
Hidroelectrica a semnat astăzi - 29 Noiembrie 2023, un act adițional prin care se prelungește cu un an acordul cadru cu Hidroserv, subsidiara dedicată lucrărilor de mentenanță și dezvoltare. Documentul ia în calcul condițiile actuale de piață în ceea ce privește costurile cu lucrările și serviciile prestate în domeniu, astfel încât să permită stimularea corespunzătoare a muncii și retenția personalului Societății de Servicii Hidroenergetice. În plus, acest parteneriat strategic reprezintă un pas decisiv pentru asigurarea volumului necesar de lucrări esențiale, contribuind astfel la consolidarea poziției Hidroserv și la eforturile companiei îndreptate către ieșirea din insolvență, anunță compania, într-un comunicat.
“Hidroserv, în calitate de partener tradițional și de încredere, joacă un rol vital în asigurarea funcționării optime a instalațiilor Hidroelectrica. Semnarea actului adițional la acordul cadru confirmă importanța acestei colaborări și permite totodată capitalizarea Hidroserv și îmbunătățirea capacității acesteia de a furniza servicii de mentenanță la cele mai înalte standarde, contribuind astfel la eficiența operațională a Hidroelectrica” – consideră Directoratul companiei Hidroelectrica.
Trăim un moment istoric pentru că ne aflăm în plină procedură de achiziție a UCM Reșița, cel mai vechi producător de echipamente pentru industria energetică și furnizorul a peste 90% din aparatura instalată în obiectivele Hidroelectrica. Ne dorim ca în termen de un an să finalizăm integrarea acestei unități în Hidroserv, activitățile actuale ale celor două societăți fiind în totală congruență și având potențialul să aducă plus-valoare semnificativă atunci când sunt puse împreună.
Ne aflăm într-o perioadă în care ne concentrăm pe maximizarea potențialului companiilor din portofoliu și dorim să subliniem angajamentul nostru ferm în sprijinirea dezvoltării acestora astfel încât să asigurăm materializarea planurilor de dezvoltare ale Hidro asumate în fața acționarilor.“
Hidroelectrica respinge ferm tentativele sindicale de a exercita presiuni asupra conducerii Hidroelectrica în scopul forțării unor decizii, speculând perioade de incertitudine sau vulnerabilitate. Aceste tactici - specifice mai degrabă unei perioade a "băieților deștepți" din industria energetică, sunt contrare statutului actual de companie listată al Hidroelectrica, societate care si-a asumat că luarea deciziilor trebuie să fie transparentă, fundamentată și orientată către interesul pe termen lung.
Hidroelectrica rămâne angajată în consolidarea parteneriatelor strategice și în asigurarea unei dezvoltări durabile pentru întreaga sa rețea de subsidiare, inclusiv Hidroserv. Vom continua să investim în eficiență operațională și inovații tehnologice pentru a ne menține statutul de lider și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic în România.