Este, poate, cel mai mari protest organizat de sidicaliștii din țara noastră.
"Principala noastră doleanță și pentru asta manifestăm este că sunt considerate pensiile militare de stat ca pensii speciale. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale. Militarii, inclusiv cei prezenți aici - suntem nu numai rezerviști, ci și sindicaliști, majoritatea în activitate - au contributivitate. Plătesc 25% pentru CAS, este o realitate. O altă realitate este cea legată de faptul că la ora actuală pensiile militare de stat sunt înghețate. Noi nu mai avem o creștere decât prin apilcarea indicelui de inflație, care nu este o creștere. Creșterea în sectorul public de pensie înseamnă o creștere a punctului de pensie (...). Dacă media este între 3.500-4000 a unei pensii militare de stat, singura posibilitate de a mai primi ceva va fi cea legată de indicele inflației. Deci. noi aștgeptăm să ca inflația să fie negativă ca să avem o anumită creștere, impropriu numită așa. (...)
Sistemul militar de pensii, așa cum este la ora actuală, are elemente discriminatorii. Pentru aceleași elemente de vechime și de responsabilități sunt diferențe de la două la tri ori. Sunt drepturi confiscate - pensia militară suplimentară, recunoașterea stagiului de cotizare a celor care au grad după trecerea în rezervă", a declarat, pentru Realitatea PLUS, militarul în rezervă Virgil Bălăceanu.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual organizează, vineri, un miting de protest în Piaţa Victoriei, precum şi un marş care va avea ca punct final Ministerul Justiţiei.
Acţiunea va avea loc în intervalul orar 10:30 – 16:00, iar programul va cuprinde opriri pe traseul: Piaţa Romană (obiectiv – Ministerul Muncii, cu staţionare şi în fata Ministerului Afacerilor Interne) – Universitate – Piaţa Unirii (obiective – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei) şi retur, relatează Agerpres.
Solicitările demonstranţilor (poliţişti, rezervişti şi civili) vizează următoarele aspecte:
- aplicarea imediată a Legii Salarizării 153/2017, în integralitatea sa şi în forma promulgată, la toate structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN), dar şi pentru toate categoriile socio-profesionale civile;
- aplicarea imediată, în integralitatea sa, aşa cum a fost promulgată, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015;
-excluderea rezerviştilor atât din PNRR, cât şi din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB;
- aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili; acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie;
- respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor si ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate; renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii; renunţarea la preconizata tripla impozitare a pensiilor.