Profesorul universitar dr. Paul Magheru, seniorul învăţământului orădean, susţine introducerea disciplinei opţionale Educaţie sanitară în programa obligatorie a şcolilor, care să cuprindă şi instrucţiuni de educaţie sexuală, predate de profesori de specialitate.
"România se află azi corigentă la această materie. Un clasament din 2015 arată că 9.282 de minore au născut, în timp ce 676 de mame aveau între 10 şi 14 ani. Anual, româncele fac peste 70.000 de avorturi, iar una din zece femei care avortează este adolescentă. În această situaţie singurul remediu a rămas introducerea cursului obligatoriu de Educaţie sanitară, care să cuprindă şi instrucţiuni de educaţie sexuală, predate de preferinţă de profesori de specialitate", a declarat profesorul universitar Paul Magheru.
Potrivit acestuia, reputatul profesor afirmă că deşi a fost introdusă în România, ca disciplină opţională, Educaţia sanitară, în urmă cu 20 de ani, în 2004, fiind opţional, cu consimţământul părinţilor, cursul a fost frecventat de un număr foarte redus de elevi. În cadrul acestor ore, elevii, din clasele întâi până în clasa a XII-a, urmau să fie instruiţi inclusiv în privinţa relaţiilor sexuale. Statisticile arată însă că aceste ore de informare opţională nu au avut efect.
Din informaţiile sale, Paul Magheru afirmă că, în prezent, s-ar afla în Parlamentul României un proiect de lege privind introducerea obligatorie a cursului de Educaţie sanitară, nu mai puţin important decât alte discipline fundamentale, care să fie predat după programe şi, dacă se poate, manuale unice, valabile pentru toţi copiii de aceeaşi vârstă.
"Este o iniţiativă care trebuie sprijinită de toţi cei interesaţi de educaţia şi instrucţia sanitară a tinerei generaţii", a subliniat acesta.
Seniorul învăţământului universitar orădean, la 85 de ani, însă foarte activ, Paul Magheru, doctor în filologie, a muncit mai bine de 55 de ani, fără întrerupere, la universitatea orădeană, din ziua când a fost repartizat aici ca şef de promoţie şi până în prezent când este conducător de doctorat în domeniul literaturii universale şi comparate. Autor al numeroase cărţi, profesorul lucrează şi în prezent, pro bono, în cadrul Facultăţii de Litere, oferind gratuit consultaţii de literatură română pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională. Bucuria sa cea mai mare, a mărturisit pentru AGERPRES, este să împărtăşească din cunoştinţe tinerei generaţii, elevilor, pe care îi consideră propriii săi copii. A fost şi deputat în Parlamentul României, două mandate, în perioada 2000 - 2008.