Propunerea legislativă iniţiată de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi alţi doi liberali modifică Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României şi dă posibilitatea ca înregistrările şi datele culese pe mandatele de siguranţă naţională să fie folosite ca mijloace de probă în procese penale.
AInformația privind adoptarea tacită a propunerii legislative apare pe ordinea de zi de ieri a Camerei Deputaților, cu mențiunea că este vorba despre un raport comun al Comisiei pentru apărare şi juridică, Camera Deputaților fiind prima Cameră sesizată: "Data prezentării în Biroul permanent 14.09.2020; data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final 12.11.2020, potrivit art.75 alin.(2) din Constituţie şi art.112 din Regulamentul Camerei Deputaţilor. (...) Termenul pentru dezbatere şi vot final fiind depăşit, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituţie şi ale art.112 din Regulamentul Camerei Deputaţilor".
Camera Deputaților nu este cameră decizională. Prin urmare, chiar dacă a fost adoptat de deputați, proiectul va merge la Senat pentu dezbatere finală.
Vă reamintim că, la mijlocul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis spunea că nu intenționează să modifice sau să solicite modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete, în sensul de a le reda acestora atribuţii în dosarele penale. "Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu", afirma Iohannis.