"În ceea ce priveşte racordul la gaze naturale, 70% din UAT-uri nu au această facilitate. Evident, şi cetăţenii din UAT-urile respective. În ceea ce priveşte drumurile judeţene, peste 20.000 de km de drumuri judeţene, care reprezintă 57% din totalul drumurilor judeţene, sunt nemodernizate. La categoria drumuri comunale, peste 27.000 de km de drumuri comunale, reprezentând 80% din această categorie de drumuri, sunt nemodernizate", a spus Cseke vineri, la finalul ședinței de guvern.
Solicitările pentru proiectele finanţate prin acest program vor fi depuse în format electronic, pe o platformă digitală urmând să se regăsească toate informaţiile publice pentru a asigura transparenţa sa, a mai spus ministrul.
"Solicitările se vor putea depune în format electronic. În OUG este prevăzută expres necesitatea constituirii unei platforme digitale cu toate informaţiile publice, pentru a asigura transparenţa acestui program şi a efectuării execuţiei lucrărilor şi pe această platformă digitală se vor regăsi toate informaţiile publice despre fiecare proiect, finanţarea asigurată fiecărui proiect, termenele de execuţie, executantul lucrării, stadiul lucrării, stadiul execuţiei tehnice, respectiv financiare cu privire la fiecare obiectiv de investiţie din acest Program Naţional de Investiţii Anghel Saligny", a anunțat Cseke Attila.
Acesta a explicat că se va crea o structură specializată în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei , solicitată inclusiv de Curtea de Conturi a României, pentru monitorizarea şi verificarea acestui program.
"Se va lucra pe bază de standarde de cost. Acolo unde există standarde de cost europene, de finanţări europene vom aproba standarde de cost pe această finanţare pe aceste limite folosite în proiectele cu finanţare europeană. Avem asemenea standarde de cost pe finanţări europene la lucrările de reţele de apă, de canalizare, respectiv la racordarea de gaze naturale", a spus ministrul.
Standardele de cost vor fi actualizate şi aprobate pentru "drumuri comunale şi drumuri judeţene", pentru că în prezent nu există standarde de cost în vigoare care pot fi folosite în acest program, fiind abrogate în 2018, a precizat Cseke Attila.
"Implementarea obiectivelor de investiţii se va face strict în limita acestor standarde de cost, care, încă o dată specific, în marea lor majoritate sunt cele de pe fonduri europene; doar în cazul drumurilor judeţene şi comunale, unde nu avem un standard de cost european, vom da un standard de cost specific României", a adăugat ministrul.
OUG interzice finanţarea modernizării de drumuri comunale sau drumuri din interiorul localităţilor, dacă nu există reţea de apă şi canalizare.
"Nu sunt eligibile proiecte pentru obiective de investiţii care au contracte încheiate pe PNDL 1 şi PNDL 2, cu grad de execuţie zero la data intrării în vigoare a Programului de Investiţii \"Anghel Saligny\". Prin acest lucru, responsabilizarea celor care au asemenea proiecte astăzi în execuţie, dar încă nu au demarat lucrările, ca să le finalizeze în acest program naţional de dezvoltare locală 1 şi 2 şi să le spunem foarte clar că acelaşi obiectiv de investiţii nu îl mai acceptăm la finaţare. Trebuie să-l termini în această finanţare pe care o ai", a mai spus ministrul Dezvoltării.
Cseke a menţionat că, în situaţia în care beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanţare în doi ani de la aprobarea obiectivului de investiţii, vor fi scoşi de pe lista de investiţii.
"În cazul în care, în termen de trei ani de la aprobarea obiectivului de investiţii nu începe procedura de achiziţie publică, de asemenea obiectivul de investiţii va fi scos de la finanţare. Nu se va mai întâmpla să avem obiective de investiţii contractate care nu încep nici după mulţi ani de zile. Deci, aceste limitări sunt foarte clar prevăzute în ordonanţa de urgenţă", a mai arătat ministrul.
Potrivit acestuia, structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Comunelor din România) susţin necesitatea acestui program de investiţii, notează Agerpres.
.