În prezent, grupul cu cel mai ridicat grad de prioritate, aşa cum a fost stabilit de autorităţile sanitare germane, include doar persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi pe cei care lucrează în spitale, cabinete medicale, centre de îngrijire sau centre de vaccinare, respectiv persoane care sunt expuse - prin activitățile pe care le desfășoară - infecției cu COVID-19.
O investigaţie realizată de DPA și citată de Agerpres relevă însă că situația nu stă tomcai așa. Din contră, în nu mai puțin de nouă landuri a fost încălcată prioritatea la vaccinare. În Saxonia Inferioară, spre exemplu, un administrator districtual din Peine şi adjunctul său au fost vaccinaţi, la fel şi administratorul şi adjunctul acestuia din Wittenberg, landul Saxonia-Anhalt.
Primarul şi doi consilieri din oraşul Halle, precum şi doi primari şi unul dintre predecesorii acestuia din Renania de Nord-Westfalia au fost, la rândul lor, vaccinaţi anti-Covid.
De parcă asta nu ar fi tot, în Hamburg au fost vaccinaţi 102 pompieri şi doi ofiţeri de poliţie până la finele lunii ianuarie.
În plus, un număr de 330 de ofiţeri de poliţie au fost vaccinaţi în localitatea Stendal din landul Saxonia-Anhalt ca parte dintr-un test pe teren.
În cele mai multe dintre cazuri, printre argumentele invocate pentru vaccinările în afara schemei naționale se numără dozele rămase la sfârşitul zilei. Din experiența pe care o are țara noastră, știm bine că, odată pregătite, dozele de vaccin anti-Covid trebuie folosite în decurs de câteva ore. Regula spune clar că vaccinul scos de la temperatura de -80 de grade se poate păstra 5 zile în frigider normal și 5 ore după ce a fost scos din frigider.