În prezent, preţul barilului de ţiţei Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an, ca urmare a ofertei abundente şi a scăderii cererii, la care se adaugă strategia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra mai degrabă cota de piaţă decât preţul ţiţeiului.
În jurul orei 10,20 GMT, un baril de ţiţei Brent era cotat la 59,63 dolari, după ce anterior a coborât până la 59,02 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna mai 2009. Barilul de ţiţei american era şi el în scădere cu 1,25 dolari până la 54,66 dolari.
'Tendinţa rămâne una de scădere. Cu toate acestea, nu se preconizează să fie una de lungă durată', a spus Robin Bieber, director la firma de brokeraj petrolier PVM Oil Associates.
La ultima sa reuniune ministerială care avut loc în data de 27 noiembrie, Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, în pofida scăderii semnificative a preţurilor, şi, în plus, mai multe state din Golful Persic membre ale OPEC au declarat că nu este nevoie de organizarea unei reuniuni de urgenţă a Organizaţiei.
De asemenea, ministrul rus al Energiei a declarat marţi că ţara sa nu va reduce producţia de petrol. Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, ţară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de ţiţei.
Analiştii susţin că preţul petrolului este influenţat şi de evoluţia slabă a monedelor şi economiilor emergente, principalul motor care stă la baza creşterii cererii mondiale de petrol.
EFECTELE prăbuşirii preţului la barilul de petrol
- Preţul extrem de redus al barilului de petrol loveşte în primul rând în economia Rusiei şi a altor economii emergente. Banca centrală a Rusiei a majorat marţi dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, până la 17%, în încercarea de a pune capăt colapsului rublei. De asemenea, Banca centrală a Indiei a intervenit şi ea în sprijinul monedei naţionale care a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani în raport cu dolarul american;
- Scăderea preţului petrolului dă un ajutor neaşteptat aşa-numitelor ţări periferice din sudul Europei, costul mai redus al carburanţilor contribuind la creşterea cererii interne; Scăderea preţului petrolului dă un ajutor neaşteptat aşa-numitelor ţări periferice din sudul Europei, costul mai redus al carburanţilor contribuind la creşterea cererii interne.
- Potrivit guvernului de la Madrid, scăderea preţului petrolului şi declinul euro ar putea ajuta Spania să depăşească ţinta unei creşteri economice de 2% în 2015. Estimările anterioare ale autorităţilor spaniole se bazau pe un preţ al petrolului de 104 dolari pe baril şi un curs al euro de 1,3 dolari pe unitate.
Noul război al petrolului. SUA şi Arabia Saudită împing Rusia şi Iranul în colaps
În Portugalia, bugetul guvernamental a fost calculat la un preţ mai mare al petrolului, iar declinul acestuia va avea întotdeauna un efect pozitiv, a spus Manuel Rodrigues, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
- În Grecia, preţul mic al petrolului va duce la modificarea calculelor bugetare. "Vor avea loc modificări radicale ale bugetelor în toate ţările. Preţul mic al petrolului se va menţine anul viitor", a spus ministrul elen al Energiei, Yiannis Maniatis.
- Un efect negativ al declinului preţului petrolului ar putea fi descurajarea investiţiilor în petrol şi gaze. În momentul în care Grecia a aprobat legislaţia referitoare la explorările de hidrocarburi, în urmă cu trei ani şi jumătate, preţul petrolului Brent era de 117 dolari pe baril.
- În România, Petrom şi celelalte reţele de benzinării au efectuat reduceri repetate de preţ la combustibili, acestea fiind aşteptate în continuare.