Premierul Nicolae Ciucă a făcut joi, de la ora 17.00, primele declarații după votul negativ primit de România pentru aderarea în Schengen.
„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să-mi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen.
Vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor noștri din Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și din agențiile europene și celor care ne-au susținut vocal și au insistat să găsim impreuna soluții. Toate statele au fost de acord să deschidă porțile Spațiului Schengen. Toate, cu o singură și nejustificata excepție - Austria.
Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a demonstrat ca fiind incorecte.
Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii pe plan european. Numai impreuna putem rezolva.
Regretăm și, sincer , nu înțelegem pozitia inflexibila adoptată de Austria.
Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au confirmat că cetăţenii români şi europeni pot avea încredere în cum România asigură protejarea frontierelor.
In ultimul an România a dovedit că e un veritabil actor al securității europene.
Așa cum am procedat in ultimii 15 ani, vom proceda la protejarea frontierelor Uniunii Europene.
România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană.
România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul strategic al ţării noastre.
Vreau să mulțumesc tuturor ccelor implicați in acest proces masiv, politic si diplomatic, indiferent de culoarea politica.
Decizia de astăzi ne motivează să continuăm”, a declarat Nicolae CIucă, la Palatul Victoriei.
Austria și Olanda au votat, joi, împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, la reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles. Respingerea aderării României în Spațiul Schengen a venit la pachet cu Bulgaria.
Poziția Austriei a rămas aceeași, însă acesteia i s-a alăturat și Olanda, care anunțase că nu este de acord cu intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen. Olanda a susținut aderarea României, însă decuplarea celor două țări nu s-a produs.