Arabia Saudită a întâmpinat sâmbătă, pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, pelerini veniţi din străinătate pentru Hajj, pelerinajul anual la Mecca, ce va avea loc în luna iulie, informează AFP.
Acest prim grup de credincioşi străini a sosit la Medina (vest) din Indonezia, înainte de a se îndrepta spre Mecca pentru marele pelerinaj anual care urmează să înceapă pe 8 iulie, a declarat un oficial din cadrul ministerului responsabil de Hajj. Sunt aşteptate şi alte zboruri, mai ales din Malaezia şi India.
În aprilie, Arabia Saudită a anunţat că va permite unui număr de un milion de musulmani din întreaga lume să participe la Hajj-ul din acest an, deschizând porţile celor care vin din străinătate pentru prima dată din 2020, după începerea pandemiei de COVID-19.
Marele pelerinaj de la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi o datorie pe care toţi musulmanii apţi de muncă trebuie să o îndeplinească o dată în viaţă, dacă îşi permit. Hajj-ul este unul dintre cele mai mari adunări religioase din lume - în 2019 au fost aproximativ 2,5 milioane de participanţi.
După începerea pandemiei, în 2020 autorităţile saudite au permis participarea a doar 1.000 de pelerini. Anul următor, a fost permis accesul a 60.000 de rezidenţi complet vaccinaţi, selectaţi prin tragere la sorţi.
Găzduirea Hajj-ului în cele mai sfinte locuri ale islamului reprezintă o sursă principală de venit pentru Arabia Saudită. În vremuri obişnuite, cele două pelerinaje principale musulmane, Hajj şi Umra, aduc aproximativ 12 miliarde de dolari (10,2 miliarde de euro) pe an pentru regat.
În august 2021, regatul şi-a redeschis graniţele pentru pelerinii străini care doreau să participe la Umra, sau micul pelerinaj, care, spre deosebire de Hajj, poate fi efectuat pe tot parcursul anului.
Participarea la Hajj-ul din acest an va fi limitată la pelerinii vaccinaţi, cu vârsta sub 65 de ani, potrivit autorităţilor. Călătorii care vin din străinătate vor trebui să prezinte un test PCR negativ efectuat în urmă cu mai puţin de 72 de ore.
Regatul cu o populaţie de aproximativ 34 de milioane de locuitori a înregistrat peste 751.000 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei şi peste 9.000 de decese, potrivit celor mai recente date oficiale.