Pe meleagurile franceze, Nicolai Tand a trăit o experiență de neuitat, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. În acest univers culinar fascinant, el a avut ocazia să exploreze tehnici și ingrediente inovatoare, specializându-se într-un domeniu al gastronomiei la care visase de mult timp.
Cu toate acestea, experiența sa în Franța a fost mult mai bogată și complexă decât doar aspectele legate de mâncare și bucătărie, îmbogățindu-l cu amintiri și lecții de viață demne de o poveste captivantă.
În podcastul moderat de Mihai Morar, Nicolai Tand a dezvăluit detalii despre primele sale experiențe în Franța și cum a muncit din greu pentru a-și croi drum către cele mai prestigioase bucătării din Paris. A povestit cu sinceritate despre provocările și obstacolele întâmpinate în acei ani de început și despre cum și-a clădit treptat reputația în pretențioasa lume culinară a Franței.
El vindea ziare, își găsea adăpost în case părăsite sau parcări abandonate și a fost nevoit chiar să mănânce din conserve cu mâncare pentru pisici. Nicolai Tand a beneficiat și de ajutorul unei cunoștințe din cadrul unei asociații care oferea alimente gratuit persoanelor nevoiașe, astfel că uneori primea caserole, fructe sau iaurt.
„Cum să nu faci foamea? Eu am mâncat și conservă de pisici. Când am stat în Italia, să trec în Franța, aveam un băiat de la asociații de unde dădea de mâncare gratis și-mi dădea o caserolă, un iaurt, un fruct, dormeam în niște parcări abandonate de mașini.
N-am avut nimic când am mâncat conservă de pisici. Știu că mergeam la Paris și stăteam la o casă părăsită, părăsită însemnând că mureau bătrânii, nu avea curent, stăteam pe acolo o lună, două, până se prindeau vecinii. Nu aveam o locație fixă.”, a spus Nicolai Tand în cadrul podcastului.
Nicolai Tand a descris cum își petrecea zilele vânzând ziare alături de alți tineri, iar după închiderea magazinelor de ziare, colindau orașul pentru a nu rămâne mult timp în casa abandonată. Bucătarul făcea baie o dată pe săptămână la baia publică, înainte de a merge la biserică.
„Ziua vindeam ziare. Mergeam în afara Parisului, ne plimbam, vizitam, magazinele la care vindeam ziare se închideau la ora 12, iar la ora 1 ne strângeam toți care vindeam, mâncam, luam un suc, să nu stăm în casele alea părăsite, apoi mai plecam seara. Făceam baie la baia comunală. Făceam baie de două ori pe săptămână, să mergem la biserică, o biserică românească. Dacă aș scrie cu detalii, aș face o carte”, a mai spus vestitul bucătar.