Ploile torențiale au început să afecteze zona încă de joi. Sute de școli au fost închise, în condițiile în care numeroase zone de pe coasta statului New South Wales, cel mai populat din ţară, se află sub ape, inclusiv cartiere din Sydney, care nu s-au mai confruntat cu o astfel de creştere a nivelului apelor de câteva zeci de ani.
Luni, oamenii au fost îndemnaţi să evite călătoriile inutile şi să lucreze de acasă.
Premierul din New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că 18.000 de persoane au primit instrucţiuni de evacuare, iar 38 de zone au fost declarate în stare de dezastru natural.
”Nu ştiu când, în istorie, ne-am confruntat cu o astfel de înlănţuire de fenomene meteorologice extreme în mijlocul unei pandemii”, a declarat aceasta.
On their supposed-to-be-wedding day, a couples’ home was swept from its foundations as flash floods engulf parts of Australia's east coast pic.twitter.com/Ds5GHji9SS
— Jackie Fox (@jackiefox_) March 21, 2021
Serviciile de urgenţă au primit peste 8.800 de apeluri de ajutor de la începutul crizei şi au acordat asistenţă pentru sute de persoane.
Mid North Coast, aflată la nord de Sydney, este cea mai afectată regiune, zona fiind lovită de un dezastru care se întâmplă ”o dată la secol”, a mai spus premierul.
În jurul oraşului Sydney, în Valea Hawkesbury-Nepean, meteorologii se aşteaptă ca fluviile să atingă cote nemaivăzute din 1961. În amonte, apele barajului Warragamba, care furnizează cea mai mare parte a apei potabile din Sydney, au început să se reverse sâmbătă după-amiază, potrivit hotnews.
Cercetătorii au avertizat că Australia riscă în particular să se confrunte cu evenimente meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice.
Până în momentul de față nu au fost înregistrate decese, însă autoritățile au avertizat că vor exista, în mod inevitabil, victime.
Potrivit prognozelor, situația nu pare să se îmbunătățească prea curând. Ploile vor continua până sâptămâna viitoare, iar precipitațiile urmează să se mute în vestul regiunii.