CONDAMNARE NĂSTASE. Întrebat, la B1TV, cum a primit decizia CSM, premierul nu a vrut să comenteze: "Am luat act de decizia CSM şi sunt convins că sunt la fel de duri şi când poate preşedintele va comenta, că şi dânsul a comentat de multe ori Justiţia şi nu s-a supărat nimeni".
El a precizat că va continua să facă declaraţii politice pe această temă, dar referitoare la cauze care nu sunt în curs de judecată.
"După ce se dau decizii, am făcut-o, şi o să fac în continuare comentarii politice. N-am vorbit de niciun judecător, de niciun procuror, am vorbit de Traian Băsescu. În rest, comentariile domnului preşedinte care zice: «Domne', cheile Justiţiei sunt la mine!» cred că sunt tot declaraţii politice, că în realitate n-are el chiar chei aşa, îl ascultă toată lumea în genunchi. Cred că sunt tot declaraţii politice, eu nu cred că Justiţia n-a mai fost independetă că a zis domnul Băsescu că-s cheile la el", a spus Ponta.
Întrebat dacă are temeri că CSM face partizanat politic, Ponta a spus că acest lucru acesta prcizat că se va vedea "cu prima ocazie".
În acest context, lui Ponta i s-a cerut să precizeze dacă intenţionează să facă vreo plângere împotriva preşedintelui, iar el a infirmat.
"Nu, eu recunosc că am lucruri mult mai importante de făcut decât să depun plângeri împotriva lui Băsescu", a spus premierul.
CONDAMNARE NĂSTASE. CMS a decis, recent, că afirmaţiile premierului de după condamnarea fostului premier Adrian Năstase au afectat nu doar imaginea unei instanţe sau a unor parchete, ci a întregului sistem judiciar, au încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, având ca efect scăderea încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta atât despre condamnarea lui Adrian Năstase, cât şi despre celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.