Ploșnițele de pat sunt insecte mici, care se hrănesc cu sângele animalelor și al oamenilor. Ploșnițele adulte au corpul de formă ovală, plată, culoarea maro-roșcat și dimensiunea de aproximativ 5-7 mm, asemenea unei semințe de măr. După ce se hrănesc, ploșnițele de pat adulte se umflă și capătă o culoare roșiatică.
Ploșnițele tinere (numite și nimfe) sunt mai mici și pot apărea translucide sau de culoare galben-albicioasă. Dacă nimfele nu au fost hrănite recent, ele pot fi aproape imposibil de observat. Ouăle de ploșnițe sunt mici și albe.
Ploșnițele de pat se ascund ziua pe paturi (cusături de saltea, arcuri, rame de pat, tăblii de pat) și în crăpăturile pereților, podelelor și mobilierului. Insectele ies noaptea pentru a se hrăni. Nu au aripi, așadar nu zboară și nu sar, dar se pot deplasa foarte rapid pe podea, pereți și tavan.
Datorită corpurilor turtite, ploșnițele se ascund ușor în spații foarte mici, cam de grosimea unui card de credit. Acest lucru înseamnă că pot ajunge aproape oriunde, atâta timp cât există sânge cu care să se hrănească. Ploșnițele de pat nu fac cuiburi precum furnicile sau albinele, dar tind să trăiască în grupuri în ascunzătoare.
Ciclul de viață al ploșnițelor de pat
Femelele ploșnițe pot depune sute de ouă de-a lungul vieții, fiecare de mărimea unui fir de praf. Nimfele își schimbă pielea de cinci ori înainte de a se maturiza, însă au nevoie de o masă de sânge înainte de fiecare schimbare.
În condiții favorabile, insectele se pot dezvolta complet în doar o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an. Pot trăi de la aproximativ 10 luni până la un an.
Cum se răspândesc ploșnițele de pat?
De obicei, ploșnițele intră în casa ta dintr-un alt loc care este infestat cu ele. Într-un bloc, insectele se pot deplasa dintr-un apartament în altul și s-ar putea instala în mobilierul tapițat.
De asemenea, este posibil să le porți în bagaje sau într-o poșetă pe care ai pus-o într-un loc care are ploșnițe.
Ploșnițele de pat se găsesc oriunde în lume, în apartamente, hoteluri sau mijloace de transport în comun și își pot face drum aproape peste tot. Le poți găsi:
- În cusături sau între pernele canapelelor și scaunelor
- În faldurile draperiilor
- În îmbinările sertarelor
- În prizele și aparatele electrice
- Pe îmbrăcăminte
- Sub mochetă lângă plinte
- Pe bagaje
- În cutii
- Pe saltele
- Pe obiectele din apropierea patului
- Pe tăblii
De știut! Ploșnițele nu sunt un semn de murdărie, ele pot fi găsite și în case foarte curate.
Semne că ai ploșnițe de pat
Cele mai importante semne că ai ploșnițe de pat sunt mușcăturile mici de pe piele. Acestea pot apărea pe față, brațe, umeri sau gât și pot provoca mâncărime. Ploșnițele tind să lase mai multe grupuri de mușcături, fie în rând drept sau în model de zig-zag. În unele cazuri, pot fi și mușcături într-un model aleatoriu. Uneori, este posibil să nu observi mușcăturile imediat, deoarece pot dura până la 2 săptămâni până se dezvoltă semnele.
Alte semne care îți indică faptul că ai ploșnițe de pat includ:
- Pete de sânge pe cearșafuri sau pe saltea
- Ouă minuscule sau coji de ouă de culoarea galben pal
- Reziduuri de ploșnițe, puncte negre pe saltea sau lenjeria de pat
- Pielea ploșnițelor de pat pe saltele, care seamănă mult cu ploșnițele în sine
- Un miros dulce, de mucegai în jurul patului
- Ploșnițele în sine
Cum îți afectează sănătatea ploșnițele de pat?
Deși se hrănesc cu sânge, nu există dovezi că răspândesc vreo boală la oameni. Cu toate acestea, mușcăturile de ploșnițe pot provoca mâncărime și disconfort. De asemenea, unele persoane pot avea reacții alergice la mușcăturile lor. În aceste cazuri, mușcăturile pot provoca urticarie, vezicule sau mâncărime intensă și pot duce la insomnie și stări de anxietate.
Important! Multe tipuri de afecțiuni ale pielii arată similar cu mușcăturile de ploșniță. De exemplu, urticaria, infecția fungică sau erupția cutanată de la căldură, toate acestea provoacă apariția unor umflături roșii și pot fi ușor confundate cu mușcăturile de ploșnițe. Dacă nu ești sigură ce poate fi, caută semne de ploșnițe în pat pentru a vedea dacă este vorba de mușcături ale acestor insecte sau alte probleme de piele.
Tratament pentru mușcătura de ploșnițe de pat
De obicei, mușcăturile de ploșniță trec de la sine în aproximativ o săptămână.
Iată ce poți face pentru a le trata:
1.Pune ceva rece, cum ar fi o cârpă curată și umedă, pe zona afectată pentru a ajuta la mâncărime și orice umflare.
2.Păstrează curată zona afectată.
3.Nu zgâria mușcăturile pentru a evita o infecție.
Dacă ai alergie la mușcăturile ploșnițelor, cel mai probabil, medicul îți va prescrie fie o cremă ușoară cu steroizi (hidrocortizon), fie antihistaminice.
Ploșnițele de pat și animalele
Ploșnițele de pat se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor, însă trăiesc în case. Prin urmare, animalul tău de companie nu va avea ploșnițe în blană, dar din păcate poate fi mușcat de ploșnițe dacă acestea se află pe podea sau oriunde altundeva în casa ta. Dacă vezi că animalul tău de companie a fost mușcat de ploșnițe, nu pulveriza cu insecticid sau alt spray pe el. Ce poți face este să scapi de infestarea cu ploșnițe.
Soluții naturale prin care scapi de ploșnițele de pat
A scăpa de o infestare de ploșnițe de pat nu este ușor, dar există metode eficiente pentru a controla problema.
Iată ce poți face:
1. Spală așternuturile, perdelele și hainele în apă fierbinte și usucă-le la cea mai mare setare a uscătorului.
2. Folosește o perie rigidă pentru a curăța cusăturile saltelei pentru a îndepărta ploșnițele și ouăle acestora înainte de a aspira.
3. Aspiră patul și zona din jurul lui în fiecare zi, inclusiv ferestrele și mulajele. După aceea, pune murdăria de la aspirator într-o pungă de plastic și aruncă imediat la gunoi în aer liber.
4. Pune o husă de protecție cu fermoar pe saltea și arcuri pentru a împiedica ploșnițele să intre sau să iasă. Ploșnițele pot trăi câteva luni fără să se hrănească, astfel trebuie să păstrezi husa pe saltea cel puțin un an.
5. Repară fisurile din tencuială.
6. Dacă salteaua ta este deja infestată, ia-ți una nouă, dar după ce ai scăpat de ploșnițe din casă.
De multe ori, pentru a scăpa complet de ploșnițe este nevoie de tratamente chimice. Folosește numai pesticide aprobate și ale căror etichete spun că sunt speciale pentru controlul ploșnițelor. Nu da cu spray pe saltele și lenjerie de pat, doar dacă eticheta spune în mod specific că le poți folosi pe lenjerie de pat. Nu le aplica niciodată pe corpul tău.
De obicei, cel mai bine este să angajezi un exterminator profesionist care are experiență cu ploșnițele.
Cum previi răspândirea ploșnițelor de pat?
Pentru a preveni răspândirea ploșnițelor de pat, este important să reduci locurile unde se pot ascunde insectele. Poți face acest lucru astfel:
1. Aspiră des, inclusiv sub și în spatele patului, salteaua și mobilierul tapițat.
2. Repară sau îndepărtează tapetul decojit.
3. Sigilează toate fisurile și crăpăturile de pe cadrele de pat din lemn, între plinte și în pereți, tavane, ferestre, tocurile ușilor și mobilier.
4. Ai grijă la ceea ce aduci în casă sau cumperi, atât produse noi, cât mai ales vechi, precum: cărți uzate, articole second-hand, obiecte de anticariat.
5. Când ești în călătorie, pune-ți geanta pe un suport de valiză, dulap sau masă, mai degrabă decât pe pat sau pe podea. Când ajungi acasă, spală toate hainele din călătorie și usucă-le într-un uscător fierbinte.
6. Verifică atent mobilierul tapițat uzat înainte de a-l aduce înăuntru.
7. Evită saltelele și lenjeria de pat uzate.
8. Etanșează crăpăturile din jurul plintelor.
Așadar, ploșnițele de pat sunt niște insecte mici, care se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor. Nu răspândesc boli, dar mușcăturile lor pot fi enervante. Unele persoane pot fi alergice la ploșnițele de pat, caz în care este mai probabil să apară probleme de piele. Ține cont de sfaturile din acest articol ca să poți scăpa definitiv de aceste insecte supărătoare.
SURSA