Petrică Mîțu Stoian, care a murit, sâmbătă, la 61 de ani, a fost descoperit de Marioara Murărescu, după cum povestea însuși artistul.
Petrică Mîțu Stoian, originar din zona Plaiului Cloșanilor, județul Mehedinți, s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna.
A făcut facultatea de Drept, dar nu a profesat niciodată, marea sa iubire fiind muzica.
Ani la rând a făcut parte din Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, iar în ultimii peste 10 ani a fost la Ansamblul Maria Tănase din Craiova.
Cel mai important moment al vieții sale, așa cum mărturisea, a fost întâlnirea, crucială, cu Marioara Murărescu.
Astfel și-a făcut debutul la celebra emisiune „Tezaur folcloric”, de la televiziunea publică.
Petrică Mîțu Stoian povestea că a fost descoperit de realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric de la Televiziunea Română, Marioara Murărescu, chiar când era la coasă cu tatăl său.
“Marioara Murărescu a venit în zonă la noi, făcând culegeri de folclor pentru teza de doctorat și primarul i-a spus: Avem un băiat care cântă frumos.”, a relatat în urmă cu o lună artistul.
Petrică Mîțu Stoian a evoca tapoi acele clipe, ce aveau să îi marcheze extraordinar cariera, ca intrpret de muzică populară.
„Eram cu tata la coasă, printre niște pruni și sună telefonista și ămi zice să vin: Te caută Marioara Murărescu. Nu mi-a venit să cred. Cum să vină să mă caute Marioara Murărescu, doar nici nu mă știa.
M-am dus acolo, doamna stătea pe un scaun, la primărie, eu, slab, m-am blocat și era nea Teodor Bălăceanu, Dumnezeu să-l odihnească, cu vioara”, a spus artistul, după care Marioara Murărescu i-a zâmbit și l-a întrebat ce face.
„Hai, c-am auzit că știi să cânți, cântă-mi și mie ceva”, i-a spus cunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice.
„Și am cântat o doină, pe care am creat-o când eram copil - Mă duceam cu patru oi’”, a mai spus Petrică Mîțu Stoian.
Acela a fost punctul de cotitură în cariera sa. Pentru că realizatoarea TV, impresionată de vocea artistulu idar și de compoziția lui, l-a chemat la București să o imprime.
După momentul primului album - „Aștept să răsară lună”, lansat chiar în 1995, a ajuns la 10 albume, care conțin cântece de petrecere, doine, ritualuri de înmormântare.