Poluare masivă în Ucraina după ce un baraj a fost distrus de ruși. Pericolul se îndreaptă acum spre Marea Neagră și ar putea să afecteze chiar și litoralul nostru. Cu toate astea, autoritățile dau asigurări că nivelul poluării este sub supraveghere și în acest moment totul e în regulă pe litoralul românesc.
Organizația Mondială a Sănătății anunță că pentru România riscul de holeră ca urmare a evenimentelor din Ucraina este probabil extrem de redus.
"Este o panică, după părerea mea, nejustificată", a spus şi Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe şi director al ONG EcoDobrogea, la o televiziune de știri.
"Chiar dacă apa se diluează, uite acum, vin și ploile și mai multă apă pe Dunăre, cu acest baraj și cu valul de inundație s-a diluat și mai mult, e adevărat că există posibilitatea ca virusul să supraviețuiască în mediul acvatic, însă șansele ca să ajungă într-o doză infectantă, pe litoralul României, sunt aproape nule după părerea mea", a mai spus el.
Specialiştii INSP au anunţat că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu.
Accesul a fost interzis pe plaja din Odesa, în Ucraina. Acolo, pe nisip și în apă sunt resturi de mobilă, aluviuni și leșuri de animale aduse de la peste 100 de kilometri distanță. O adevărată seră de virusuri și bacterii.