Motivul pentru care tot mai multe specii de animale, printre care și girafele, sunt amenințate cu dispariția este omul, care le distruge din ce în ce mai mult habitatul natural prin activitățile pe care le desfășoară. Iar aceast lucru nu se întâmplă de ieri, ci de foarte mult timp.
Drept urmare, numărul girafelor a scăzut cu peste 30% în doar câteva decenii, potrivit datelor furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
Ca să înțelegi mai bine cât de gravă este situația, gândește-te că în anul 1985 existau în jur de 155.000 girafe în Africa, iar în 2015 mai erau doar 97.000 de exemplare.
Până și cel mai înalt animal din lume e pe cale de dispariție
Extinderea fermelor, a terenurilor agricole și a altor medii antropice afectează habitatul natural al girafelor. Împuținarea hranei duce la foamete și scăderea împerecherilor.
În alte cazuri, girafele devin chiar ele surse de hrană pentru oamenii din Africa afectați la rândul lor de foamete din cauza conflictelor militare, genocidului, emigrării (nordul Kenyei, Somalia, Etiopia, sudul Sudanului). Girafa este un animal mare, dar curios, deci devine ușor victimă și poate hrăni un număr mare de indivizi
umani.
Mult timp, s-a crezut că există patru subspecii de girafe, dar, organizația menționată mai sus a identificat nouă subspecii. Dintre acestea cinci se confruntă cu o scădere dramatică a populației. Doar una este stabilă, iar celelalte trei chiar prosperă.
Cercetătorii considerau, până recent, că elefanţii și rinocerii sunt speciile care ar trebui monitorizate atent. Însă, se pare că și girafa este la fel de vulnerabilă în fața omului.
„Există o tendinţă puternică de a neglija speciile cunoscute precum girafele sau cimpanzeii”, a declarat Stuart Pimm, din cadrul Universităţii Duke.