Ilegalitățile au fost puse în practică fără probleme între 2016 și august 2017. În tot acest timp ar fi fost decontate servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute de dosare false. Același lucru s-ar fi întâmplat și cu medicamente, iar prejudiciul este unul pe măsură.
Paguba calculată de anchetatori până la acest moment este uriașă: 10 milioane de euro. 7 dintre acestea prin decontarea ilegală de medicamente, iar celelalte 3, prin serviciile medicale fictive de la domiciliu.
Mai grav este că, în unele cazuri, prioritate ar fi avut pacienții fictivi, in vreme ce dosarele celor cu probleme reale erau lăsate în așteptare sau chiar respinse. Ca să probeze toate acuzaţiile, anchetatorii au descins la 50 de adrese din Capitală, inclusiv la sediul CNAS și la cel al Casei de Asigurări de sănătate a municipiului București.
Anchetatorii au mers și la sedii ale unor societăți comerciale și la domiciliile celor vizați. Acuzațiile sunt cât se poate de grave. Printre ele, luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și înșelăciune. În vizorul anchetatorilor au intrat persoane din conducerea CNAS și functionari din Casa de Asigurări de Sănatate a Capitalei. Printre ei se numără şi şeful instituţiei, Marian Burcea. Potrivit surselor Realitatea TV, unii angajați ar fi primit și mită pentru a nu face anumite controale.
Problemele care se învârt în jurul noului card de sănătate și al sistemului electronic al acestuia au continuat și în 2017, mai ales după ce s-au descoperit alte nereguli grave la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Instituția care ar trebui să aibă grija că implementarea sistemului merge cât mai coerent a mai atins o performanță: CNAS a emis carduri de sănătate pentru aproape 55.600 de persoane moarte și a dublat cardurile pentru alte 150.000 de români.
Mai mult, CNAS a efectuat ”plata nejustificată, în sumă estimată la 8.23 milioane lei, către furnizorul soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate, reprezentând achiziția echipamentului Unitate de management fără documente justificative legale, care să probeze transferul dreptului de proprietate al acestuia”, se mai arată în notele Curții de Conturi care au fost publicate după controalele efectuate.
Tot în urma acestor controale a rezultat că planul pentru investiția banilor a fost făcut pe genunchi pentru că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește proiectarea pe faze a investiției privind implementarea soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate.