Numărul civililor care primesc pensie specială a crescut nesemnificativ în octombrie faţă de nivelul din septembrie, prima lună în care s-au produs efectele Ordonanţei de Urgenţă care afectează beneficiarii de pensii speciale.
Potrivit Economica.net, în octombrie am avut aproape 8.900 de civili plătiţi cu pensii speciale de către Casa Naţională de Pensii (CNPP), faţă de 8.745 – în septembrie.
Iată câţi bani au primit, în medie, beneficiarii pensiilor speciale în luna octombrie, în funcţie de cât au contribuit la pensie şi - comparativ - câţi bani au primit de la bugetul de stat:
- magistraţii pensionaţi au încasat, în medie, 2.400 de lei doar în baza contribuţiei efective la sistemul public de pensii. În schimb, au primit de la bugetul de stat, adică din banii contribuabililor, în medie, în jur de 12.500 de lei în octombrie.
- personalul aeronautic civil nagivant profesionist pensionat din aviaţia civilă a încasat, în medie, 3.000 de lei în baza contribuţiei efective la pensie. Spre comparaţie, contribuabilii au virat, în medie, aproape 7.900 de lei la pensia profesioniştilor din aviaţia civilă.
- diplomaţii pensionaţi au primit, în medie, 2.240 de lei la pensie, doar în baza contribuţiei virate la sistemul public de pensii. Spre comparaţie, de la bugetul de stat, diplomaţii pensionaţi au încasat, în medie, aproape 3.500 de lei în octombrie.
- pensionarii din rândul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor au primit, în medie, mai puţin de 1.700 de lei la pensie doar în baza contribuţiei plătite la sistemul de pensii. În schimb, de la bugetul de stat au primit, în medie, sub 2.200 de lei în octombrie.
- doar parlamentarii pensionaţi au primit, în medie, de la bugetul asigurărilor sociale mai mulţi bani decât de la bugetul de stat. Concret, pensionarii din Parlament au luat în medie, 2.230 de lei în baza contribuţiei virate la pensie şi sub 2.100 de lei – de la bugetul de stat.
În primul semestru al acestui an, am plătit doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 70,16 milioane de euro pentru pensiile speciale ale pensionarilor civili, potrivit datelor Casei de pensii.
Pensiile de serviciu din SRI, MAI și MApN -5,4 miliarde lei!
Potrivit corectnews.ro, în paralel a crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011.
"În 2018, la o creștere economică estimată de 5,5%, bugetul SRI este majorat cu 13%. Instituția primește nu mai puțin de 2,3 miliarde de lei. Creșterea cheltuielilor cu personalul este de nu mai puțin de 29%. Salariile și pensiile vor reprezenta 75% din buget. Iar pensiile reprezintă circa o treime din totalul cheltuielilor cu personalul", scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii au făcut publice, pentru prima și ultima oară în 2016, costurile pensiilor speciale, precum și numărul de beneficiari. În total, bugetul de stat cheltuie circa 0,8% din PIB-ul României pentru acestea.
Potrivit unui răspuns la o interpelare a deputatei PNL Andreea Paul, pentru plata pensiilor militarilor, bugetul de stat a alocat, în 2016, 5,4 miliarde de lei. Pentru pensiile speciale ale civililor, Ministerul Muncii are prevăzută suma de 541 milioane de lei. La un PIB estimat, pentru 2016, la circa 750 de miliarde de lei, cheltuielile cu pensiile speciale - circa 5,9 miliarde lei - înseamnă aproximativ 0,8%.
Nivelul acestor cheltuieli bugetare – peste 1,4 miliarde euro – se apropie de ultimul cost estimat pentru autostrada Pitești-Sibiu, de 1,6 miliarde euro.
Cei mai numeroși beneficiari, din poliție și Securitate
Din datele oferite de Ministerul de Finanțe, reiese că cea mai mare parte a beneficiarilor pensiilor speciale pentru militari nu sunt foștii angajați ai Ministerului Apărării, ci cei ai Internelor și ai SRI. În 2016, au fost 75.458 de beneficiari în cadrul MApN, 69.180 de la Ministerul de Interne și 9.414 de la SRI.
De pensiile speciale pentru militari beneficiază și foștii ofițeri de Securitate. Pensia medie a acestora este de peste 3.200 de lei pe lună, potrivit unui calcul făcut de deputata Andreea Paul. Militarii nu pot ieși la pensie înainte de vârsta de 45 de ani.
Pensionarii de lux, gaura din bugetul de stat
8.800 - civili
75.458 - beneficiari în cadrul MApN
69.180 - beneficiari din Ministerul de Interne
10.400 - pensioanri SRI