Într-o scrisoare distribuită liderilor ţărilor din UE reuniţi joi pentru un summit la Bruxelles, Parlamentul European le cere şefilor de stat şi de guvern să ia poziţie, spunând că misiunea legislativului comunitar care a fost trimisă în Malta a descoperit o situaţie „alarmantă”, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Demisia „amânată” a lui Muscat „reprezintă un risc grav, real sau perceput, că investigaţia asupra crimei şi anchetele conexe vor fi compromise”, au scris eurodeputaţii.
Muscat a fost fotografiat şi filmat joi dând mâna cu liderii din UE la începutul summitului de joi, la Bruxelles.
Preşedintele grupului de centru-dreapta (Partidul Popular) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, a declarat presei că este „un scandal uriaş” că Muscat se află încă în funcţie. El i-a cerut imediat demisia. Muscat a anunțat că va demisiona la începutul anului viitor, după ce va fi aleasă noua conducere a Partidului Laburist din Malta pe care în prezent îl conduce.
Înainte de începerea Consiliului European, zeci de persoane au demonstrat în faţa Reprezentanţei Permanente a Maltei la UE din Bruxelles împotriva participării lui Muscat la summit. „Ruşine!”, au strigat protestatarii, afişând o imagine cu Muscat pe care era scris „criminalii”. Aceeaşi imagine a fost afişată, în semn de protest, şi în faţa sediului Comisiei Europene.
Muscat a anunţat la sfârșitul lunii noiembrie că va demisiona la mijlocul lunii ianuarie, imediat ce va fi ales noul lider al formaţiunii sale, Partidul Laburist.
El a luat această decizie după ce fostul său şef de cabinet, Keith Schembri, a fost reţinut pentru scurt timp de către poliţiştii care anchetează acest caz.
Familia jurnalistei de investigaţii ucise suspectează guvernul lui Muscat de tentativă de muşamalizare. Muscat neagă orice neregulă. La fel şi Schembri, care a demisionat la sfârşitul lunii noiembrie.
Trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi, arestaţi la scurt timp după asasinat, sunt judecaţi pentru atentatul cu maşină-capcană în care a murit Daphne Caruana Galizia, pe 16 octombrie 2017, însă ancheta nu a stabilit încă cine a comandat asasinatul.
Un om de afaceri, Yorgen Fenech, a fost inculpat pentru complicitate. El a acuzat mai mulţi înalţi responsabili ai guvernului, în special pe Keith Schembri, spunând că acesta a fost „adevăratul comanditar” al asasinatului.
Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, de 53 de ani, a fost ucisă în urmă cu doi ani, în octombrie 2017. Demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său.
Cele mai noi dezvăluiri ale sale îl vizau chiar pe premierul Maltei, Joseph Muscat, şi doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui. Jurnalista a dezvăluit presupuse legături între aceştia şi trei companii offshore şi vânzarea de paşapoarte malteze către oficiali din Azerbaijan. În ultima postare, făcută pe blogul ei cu câteva ore înainte să moară, Galizia uimită de cât de repede au decurs procesele de judecare de corupție, a scris: "Sunt peste tot unde te uiți acum. Situația este disperată ", a scris ea în ultimul rând.
Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie în care erau implicaţi inclusiv o serie de oameni politici importanţi. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă. Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție.
Galizia a fost descrisă de site-ul Politico drept un „WikiLeaks într-o singură femeie“. Articolele ei au incomodat teribil diverse personaje influente din Malta, atât din lumea politică, cât şi din lumea interlopă.