"Proiectul de act normativ poate fi declarat neconstituţional. Prin proiectul de OUG, pus în transparenţă de Ministerul Afacerilor Interne, privind comasarea celor două alegeri în data de 9 iunie, coaliţia schimbă regulile jocului în timpul jocului şi riscă să scadă credibilitatea şi predictibilitatea în administraţia publică locală", a precizat senatorul UDMR, într-o declaraţie transmisă presei.
Referindu-se la posibilitatea organizării alegerilor locale simultan cu alegerile europarlamentare, pe 9 iunie, urmând ca actualii primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să îşi păstreze mandatele până la expirarea acestora în toamnă, chiar dacă se înscriu în alt partid, Cseke Attila a atras atenţia că proiectul de act normativ al coaliţiei ar permite "traseismul politic", în această perioadă de tranziţie, respectiv le-ar permite primarilor să se înscrie dintr-un partid la altul şi să candideze ca membri ai partidului nou ales.
Potrivit senatorului UDMR, acest proiect de act normativ "ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte constituţionalitatea şi este, evident, motivat politic, încurajând traseismul politic".
"Credibilitatea şi buna funcţionare a serviciului public pentru cetăţeni şi a administraţiei publice locale ar trebui să fie o prioritate", a adăugat Cseke Attila. "Actul normativ este motivat politic şi nu ajută buna funcţionare a administraţiei publice locale din România. Cine vrea să schimbe partidul trebuie să îşi asume faptul că de la începutul campaniei electorale şi până la mijlocul lunii octombrie nu mai este primar. Nu poţi fi primar liberal şi candidat de primar social-democrat sau invers, nu este corect faţă de alegători. UDMR nu susţine acest proiect de act normativ şi va vota şi în Parlament în acest sens", a subliniat liderul senatorilor UDMR.