Părintele Vlad Pimen se numără printre cei mai iubiți preoți ortodocși români, iar creștinii ascultă cu sfințenie sfaturile sale înțelepte. Este apreciat pentru blândețea de care dă dovadă în orice moment și pentru îndrumarea pe care încearcă să o ofere enoriașilor săi, indiferent de situație.
Invitat în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, părintele Vlad Pimen a vorbit despre păcate și le-a dezvăluit ascultătorilor cum își pot elibera sufletul de greșelile săvârșite. Iată ce a spus despre rolul spovedaniei:
„Cea mai mare șansă este spovedania. Și atunci, omul oricât ar greși, dacă s-a dus la duhovnic și s-a spovedit (...). Dumnezeu ne-a dat șansa asta tot printr-un om. Să mergem la un om care are harul preoției, ne spovedim și i-o dat darul ăsta de a dezlega lucrurile asta. (...) Nu îți dă în cap părintele. Îți spune: uite, asta-i bine, asta nu-i bine. Te dezleagă și te-ai dus liniștit acasă.”
Unul dintre subiectele abordate de preot în podcastul menționat anterior a fost avortul. A făcut dezvăluiri uluitoare despre suferința pe care o va trăi mama care păcătuiește, în momentul întâlnirii cu fiul sau fiica sa, care va avea loc în ceruri:
„Păcatele se dezleagă prin spovedanie, prin credință, dar o să mai aibă un hop la Dumnezeu (n.r. femeile care avortează) când dă față în față cu Dumnezeu. Am citit undeva: sufletul ăsta care a venit pe Pământ, chiar dacă nu a apucat să trăiască…scânteia dumnezeiască a fost trimisă în burta mamei. Poate că a fost ucis și trupul l-a aruncat, dar sufletul acela nu se mai duce în alt trup, nu există. Fiecare om o dată vine pe Pământ și asta e. Acolo rămâne în veșnicie.
Ei, sufletul ăsta se întoarce la Dumnezeu și se spune că acolo la Dumnezeu toți o să fim la vârsta mântuitorului. Nu o să fie copii și bătrâni, toți vom fi la vârsta asta. De asta Raiul o să fie o frumusețe. Și atunci copilul care din burta mamei nici nu a apucat să iasă o să ajungă la vârsta de 30 de ani, vârsta maturității. Și tu o să îi întâlnești acolo în fața lui Dumnezeu, când te duci la judecată, pe copiii ăia: unu, doi, trei, pe care i-ai avortat. Și ei ce o să facă? Pentru că ei nu au apucat să se bucure de viața asta pe Pământ și vor zice: Doamne, nu o ierta pe mama pentru ce a făcut, pentru că mie nu mi-a dat dreptul să mă bucur. Și tu întâlnești acolo la Dumnezeu pe copilul tău care e avocatul acuzării.
Și atunci, depinde de Dumnezeu, de mila lui și de pocăința pe care ai făcut-o. Doar așa treci mai departe de hopul ăsta. De asta se spune că este unul dintre cele mai mari păcate pentru că ai oprit o viață.”
În plus, părintele Pimen a comparat avortul cu o crimă, încercând să arate de ce este mult mai gravă uciderea unui prunc nenăscut decât uciderea unui om care a apucat să trăiască măcar câțiva ani pe Pământ. Acesta a vorbit deschis despre cât de mare este această greșeală pe care nu doar femeile însărcinate o săvârșesc. Potrivit spuselor sale, la fel de responsabili sau de vinovați pot fi și cei din jurul lor care le încurajează să facă întrerupere de sarcină.
„Aici pe Pământ, la o crimă se dau 20 de ani. Sunt țări care te condamnă și pe tine la moarte sau toată viața în închisoare. (...) Și ăsta e și mai mare! Știi de ce? Pentru că e crimă cu premeditare pentru că stai, te gândești, te duci și plătești pentru treaba asta. Deci e mult mai mare și ai un răspuns mare de dat în fața lui Dumnezeu. Și cei care au făcut lucrul ăsta, femeile, dar și bărbații dacă au îndemnat la lucrul ăsta au același păcat.
Și atunci trebuie să se căiască toată viața. S-au spovedit, îi iartă Dumnezeu, dar ca la momentul acela să nu mai existe nimic, trebuie să îți ceri iertare la Dumnezeu și să nu mai repeți lucrul ăsta. Și dacă poți și întâlnești cazuri care vor să facă lucrul ăsta, să le ajuți, să le încurajezi să nu facă asta. Salvând alți copii, îți ierți păcatul acela.”
Obiectul găsit în geanta Elenei Ceaușescu imediat după execuție, care i-a șocat pe soldați