Paralizia în somn nu pare o problema serioasă pentru cei care nu au trecut prin această experienţă, în schimb cei care se confruntă cu această dereglare a somnului ştiu bine cât de terifiantă poate fi uneori. Eşti complet paralizat şi incapabil să te trezeşti. Odată ce creierul devine conştient de paralizia corpului, acesta trece instinctual în stare de alertă, considerând paralizia o ameninţare pentru corp. Ca răspuns, corpul se supune instinctului de „fugă”.
Uneori, paralizia în somn este însoţită de halucinaţii sau de sentimentul că există un intrus în camera. Unii oameni chiar pretind că simt prezenţa unor entităţi demonice sau a unor entităţi extraterestre care îi imobilizează. Din acest motiv, în cultura chineză veche această experienţă era denumită „Gui Ya”, în traducere „imobilizare de către spirite”, fiind de părere că spiritele ar fi responsabile pentru această incapacitate de mişcare. Aceştia credeau că spiritele se aşază pe pieptul celui care doarme, imobilizându-l.
Care este explicaţia ştiinţifică a acestui fenomen? Ei bine, la ora actuală nu există încă nicio teorie perfect coerentă. În schimb, cea mai plauzibilă explicaţie ştiinţifică este aceea că paralizia se instalează atunci când mintea revine în stare de trezie în urmă stagiului de somn REM (somnul cu vise), în timp ce corpul se află în continuare în starea de atonie specifică somnului. Atonia somnului are rolul de a împiedica trupul să reacţioneze în realitate la visele nocturne.
Sursa: secretele.com