La trei ore de la anunțul tragediei în mass-media, premierul Florin Cîțu și șeful DSU, Raed Arafat, au dat primele declarații despre accidentul de la spitalul „Victor Babeș” din seara de luni, 12 aprilie.
În urma incidentului au murit trei dintre cei opt pacienți aflați în unitatea mobilă de ATI (TIR). Cei cinci care au supraviețuit în urma opririi furnizării de oxigen au fost mutați: unul afost dus pe o altă secție la „Victor Babeș”, iar patru au fost transferați la alte trei spitale din Capitală. Potrivit unei ipoteze șocante avansate de surse pentru Realitatea PLUS, pana de oxigen de la spital ar fi fost provocată de cineva care nu ar fi reglat corespunzător nivelul oxigenului. În urma reglajului , ventilatoarele au cedat. Potrivit comunicatului DSU, reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în TIR pentru a verifica ventilatoarele. Și Ministerul Sănătății a confirmat tragedia. Nimeni din conducerea spitalului nu a sesizat incidentul, astfel că poliția s-a autosesizat din oficiu. Parchetul a deschis dosar pentru moarte suspectă.
Există semne de întrebare în legătură cu orele la care ar fi avut loc incidentul, transmite Realitatea PLUS. Astfel, este posibil ca în jurul orei 14.00 să se fi efectuat reglajul, iar avaria să se fi petrecut în jurul orei 17.00.
UPDATE 00.20 Polițiștii și criminaliștii au părăsit incinta spitalului, având și mai multe documente asupra lor.
Angajatul firmei care ar fi trebuit să intervină și să verifice sistemele de ventilație a vorbit și cu polițiștii în seara de luni, potrivit Realitatea PLUS.
UPDATE 00.00 La miezul nopții, erau făcute în continuare cercetări de către criminaliști. O mașină a INML a plecat din incinta spitalului, cu cele trei persoane decedate, pentru necropsie.
UPDATE 23.50 Starea celor doi pacienți transferați la spitalul Bagdasar-Arseni de la „Victor Babeș” este gravă, cei doi fiind bolnavi de COVID-19 și având și comorbidități, a transmis Realitatea PLUS.
UPDATE 23.40 Spitalul „Victor Babeș”, primul comunicat oficial despre cum au murit cele trei persoane.
UPDATE 23.25 Raed Arafat primele explicații despre cum s-a produs incidentul din TIR-ul de ATI. Potrivit șefului DSU, moartea celor trei pacienți s-a produs pentru că ventilatoarele, de fabricaţie americană, intră în stare de alertă și se opresc când se depășește presiunea de 6 bari intră în stare de alertă, şi s-au oprit.
UPDATE 23.00 Premierul Florin Cîțu a făcut primele declarații, alături de secretarul de stat in MAI Raed Arafat, șeful DSU. Șeful guvernului a cerut o anchetă rapidă și transprentă, pentru ca cei vinovați să răspundă pentru acest eveniment.
UPDATE 22.50 Conducerea spitalului nu făcuse până la această oră nicio declarație despre incidentul de la unitatea mobilă de ATI. Realitatea PLUS a transmis că nimeni din conducere nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor adresate în acest caz.
UPDATE 22.30 Premierul Florin Cîțu i-a convocat de urgență, la Guvern, pe Raed Arafat și pe ministrul Vlad Voiculescu, potrivit Realitatea PLUS. Șeful Executivului face declarații de presă de la ora 23.00.
UPDATE 22.00 Criminaliștii adunau, la această oră, probe din TIR-ul de ATI.
Potrivit surselor Realitatea PLUS, în urma opririi furnizării de oxigen, au murit trei femei, bolnave de COVID-19, de 66 de ani, 74 de ani și 84 de ani. Decesele s-au produs între orele 17.30 și 18.10.
UPDATE 21.20 O ipoteză halucinantă a fost anunțată luni seară de Realitatea PLUS, în exclusivitate. Șocant este că cineva ar fi reglat acele ventilatoare necorespunzător, mărind presiunea oxigenului, astfel că s-au blocat ventilatoarele din TIR-ul de ATI. Reglatorul care monitorizează presiunea o blochează dacă se depășesc anumite valori. Ventilatoarele, după reglajul făcut, nu și-au mai revenit la valorile normale.
Medicii au încercat să-i ventileze manual pe pacienți după ce furnizarea oxigenului a fost blocată din cauza creșterii presiunii.
Sesizarea din oficiu a Poliției și a Parchetului s-ar fi făcut în urma articolelor din mass-media după avaria de la spital, și nu din partea unității medicale, pentru că medicii nu ar fi sunat la 112, nu ar fi cerut ajutorul Poliției, potrivit Realitatea PLUS.
Parchetul a deschis dosar pentru moarte suspectă. Verificările polițiștilor vor identifica dacă cineva ar fi făcut făcut intenționat acest lucru, reglarea necorespunzătoare a oxigenului, dacă spitalul a încercat să mușamalizeze, incidentul nefiind anunnțat la numărul de urgență 112, potrivit Realitatea PLUS. Poliția și criminaliștii s-au autosesizat în urma informațiilor din presă. După investigația polițiștilor și criminaliștilor, cazul va fi preluat ulterior de Parchet. Precizăm că Secția 12 de Poliție se află în spatele Spitalului „Victor Babeș”. În incinta unității sanitare se află și Centrul medical privat de diagnostic și tratament.
UPDATE 21.00 Poliția Capitalei a anunțat primele măsuri pentru investigarea incidentului grav de la spitalul „Victor Babeș”, în urma căruia au murit trei pacienți bolnavi de COVID-19. Au fost trimise echipaje de polițiști și criminaliști la fața locului.
UPDATE 21.00 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni seară că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în cazul de la „Victor Babeș” pentru găsirea vinovaților.
UPDATE 20.50 Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis primele informații în urma tragediei. Ventilatoarele de la unitatea mobilă de ATI din curtea spitalului „Victor Babeș” au intrat în avarie în același timp, iar trei dintre cei 8 pacienți din TIR-ul de ATI au decedat după ce au intrat în stop cardio-respirator.
Și Ministerul Sănătății a confirmat incidentul de la Victor Babeș.
UPDATE 20.30 Anunțul tragediei produse din cauza unei defecțiuni la TIR-ul de Terapie Intensivă din curtea spitalului a fost făcut în jurul orei 20.00. Potrivit informațiilor Realitatea PLUS, incidentul ar fi avut loc în jurul orei 17.30.
În total, în TIR erau 8 pacienți. Dintre aceștia, unul a rămas la spitalul „Victor Babeș”, iar patru au fost transferați la alte spitale din Capitală:
- un pacient transferat la spitalul Floreasca, dar în secția de UPU;
- doi pacienți transferați la spitalul Bagdasar-Arseni;
- un pacient transferat la centrul militar de la „Ana Aslan”.
Bolnavii care au murit au rămas fără oxigen, au intrat în stop cardio-respirator, din cauza avariei, din cauza penei înregistrate, potrivit primelor informații.
Ofițeri de la Secția 12 de Poliție, aflată în vecinătatea spitalului, și de la Serviciul Omoruri investighează avaria de la Spitalul „Victor Babeș”. Cel care asigura mentenanța ventilatoarelor a refuzat să intre in TIR in momentul în care a observat avaria, astfel că polițiști și criminaliști fac verificări în aceste momente, transmite Realitatea PLUS.
Reamintim că TIR-ul de ATI a fost instalat de doar câteva zile la spitalul „Victor Babeș”. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă, după evacuarea dramatică a spitalului Foișor, că a fost instalat TIR-ul de ATI.
Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat, a anunţat sâmbătă seara, la ora 22.20, potrivit postării pe pagina de Facebook, că terapia intensivă mobilă din curtea spitalului Victor Babeș din București este deja ocupată la capacitatea ei maximă de 8 paturi.
„Terapia intensiva mobila din curtea spitalului Victor Babes din Bucuresti este deja ocupata la capacitatea ei maxima de 8 paturi. Se continua transferul treptat al pacientilor din unitatile de primiri urgenta din Bucuresti spre Spitalul Foisor. Deja au fost internati in spitalul Foisor pacienti pe 7 paturi ATI din cele 20 iar transferul din unutatile de primiri urgente va continua la interval de aproximativ 60-90 minute. In paralel, au sosit la Spitalul Foisor de la unitatile de primiri urgente si pacienti care au nevoie doar de oxigen pe sectie obisnuita. Transferul va continua si pentru pacientii oxigeno-dependenti catre cele 90 de paturi din Spitalul Foisor”, anunța Raed Arafat în seara zilei de sâmbătă, explicând transferurile de pacienți COVID-19 la spitalul Foișor.
***
Din păcate, nu este singurul incident tragic din ultimul an de pandemie:
14 noiembrie 2020 - Spitalul Județean din Piatra Neamț - 15 morți: 10 au decedat în seara incendiului devastator din Secția de ATI;
29 ianuarie 2021 - Spitalul „Matei Balș” din București - 20 de morți: 5 decedați au fost identificați în dimineața incendiului;
21 februarie 2021 - Spitalul „Marius Nasta” din București - risc de incendiu la unitatea mobilă de ATI (TIR) din curtea unității: Nu a fost incendiu, ci s-a degajat fum la unitatea de climatizare. Verificările au arătat că nu a fost vorba despre un incendiu, ci despre o degajare de fum la pornirea unui generator, urmată de abur de la instatația de climatizare;
12 aprilie 2021 - Spitalul „Victor Babeș” din București - 3 morți, 5 răniți din cauza unei pene de oxigen în unitatea mobilă de ATI.