Samit admite că tehnologia a îmbunătățit securitatea șoferilor și a pasagerilor și că elemente precum airbag-urile, centura de siguranță sau frânele ABS au redus numărul de accidente. Totuși, numai anul trecut, au murit, spre exemplu, în urma unor accidente auto ce ar fi putut fi prevenite 36.000 de americani, 238.000 de indieni și 275.000 de chinezi.
Motivul: producătorii de automobile nu au putut elimina cea mai importantă cauză a accidentelor, eroarea umană.
Viitorul aparține prin urmare mașinilor autonome, fără șofer, crede Samit. Un bun exemplu, spune el, ar fi mașinile Google, care au parcurs în timpul testelor 1,5 milioane kilometri și au avut doar 14 acicidente minore, toate cauzate de erorile umane.
"Vehiculele autonome nu conduc sub influența alcoolului, nu adorm la volan. Sunt dotate cu camere video, senzori, hărți și cu un software care le permite să evite accidentele într-un mod în care oamenii nu pot funcționa. Pot frâna mai devreme, pot anticipa schimbările. Roboții pot comunica între ei. Imaginați-vă cum ar funcționa Waze pentru heviculele autonome: un software care ar ghida mașinile la viteza optimă, ar reduce aglomerația în trafic, ar scurta timpul petrecut pe drum și costul necesar extinderii infrastructurii".
"Cu două miliarde de vehicule pe șosele, o tranziție totală spre vehiculele autonome va lua două decenii. Dar, potrivit Eno Center for Transportation, chiar și o tranziție parțială ar putea salva 21.000 de vieți în fiecare an numai în SUA. Ar trebui să facem eforturi pentru a scoate șofatul în ilegalitate până în 2030, deoarece asta ar salva milioane de vieți", mai scrie Jay Samit.