Lumânările sau bețigașele parfumate, odorizantele de cameră sau gelurile cu arome de primăvară, de pădure de conifere sau din misteriosul Orient, cu miresme divine sau care ne pot crește moralul ori împrospăta casa, conțin toate substanțe chimice industriale care ne afectează grav sănătatea, unul dintre cele mai importante efecte fiind modificarea structurii ADN a oamenilor.
Studii recente arată că ingrediente cum este tămâia pot determina modificări în creierul nostru, generând euforie. Însă, farmecul misterios al acestei substanțe a fost umbrit de cercetări care avertizează că fumul de tămâie poate fi mai periculos decât cel de țigară, generând mutații canceringe în ADN-ul nostru.
Iar în ce privește produsele cu arome de santal, acestea pot fi și ele mai toxice pentru celulele noastre decât fumul de tutun.
Odorizantele sau spray-urile pentru parfumarea casei pot include diverse substanțe care ne îmbolnăvesc plămânii sau creează tumori, dau tulburări hormonale sau pot duce la afecțiuni ireversibile, cum e astmul, se arată într-un articol publicat de Daily Mail.
Centrul pentru Radiații, Substanțe Chimice și Riscuri de Mediu din Anglia a atras atenția asupra faptului că odorizantele de cameră pot produce niveluri "considerabile" de aldehidă formică, cunoscută drept "carcinogenul uman". Aceasta poate determina cancere la nas și gât, iar printre efectele cel mai puțin grave se numără: durereîn gât, tuse, ochi iritați sau sângerări nazale.
Un studiu din 2013 asupra a peste 2.000 de femei însărcinate a arătat că doamnele care folosesc astfel de produse acasă erau mai predispuse la a avea copii cu șuierat astmatic sau infecții de plămâni.
Și lumânările parfumate sunt extrem de poluante pentru viața noastră. Simpla atingere a lor face ca substanțele chimice pe care le conțin să fie absorbite de corpul nostru.
Majoritate acestor accesorii romantice sunt făcute cu parafină, care degajă particule fine ce conțin acetonă, benzen și toluen, elemente ce se regăsesc în emisiile de carburanți și care sunt, de asemenea, cancerigene.