Un proces a fost declanșat împotriva producătorilor medicamentelor Ozempic și Mounjaro, Novo Nordisk și Eli Lilly and Co, de către o firmă de avocatură ce se ocupă cu cazuri de prejudicii corporale. Aceștia susțin că aceste tratamente, folosite în principal pentru diabet, dar foarte populare și în scopul pierderii în greutate, pot cauza gastropareză, o condiție care implică paralizia stomacului, potrivit CBS News.
Avocații Paul Pennock și Jonathan Sedgh, care reprezintă firma Morgan & Morgan în acest caz, au declarat într-o conferință de presă că au depus actele necesare pentru proces, acuzând producătorii de "lipsa de avertizare" cu privire la posibilele efecte secundare grave.
Deși prospectele ambelor medicamente indică faptul că pot încetini golirea gastrică și pot provoca diverse probleme stomacale - cum ar fi greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și constipație - acestea nu menționează în mod clar gastropareza ca un potențial risc.
Pennock a adus în discuție un caz concret, cel al unei femei de 44 de ani din Louisiana care a folosit ambele medicamente, la îndemnul medicului său. "Problemele ei au fost atât de grave, încât a ajuns la urgență de mai multe ori, inclusiv în săptămâna trecută. A vomitat atât de mult, încât și-a pierdut dinții", a relatat el. Femeia solicită acum compensații financiare, deși nu a fost încă oficial diagnosticată cu gastropareză.
Mounjaro și Ozempic sunt medicamente pentru diabet care au fost aprobate de Food and Drug Administration (FDA), agenția federală americană de reglementare în domeniul alimentației și medicamentelor, în timp ce Wegovy este aprobat în special pentru pierderea în greutate.
Aceste medicamente au fost inițial create pentru a trata pacienții cu diabet de tip 2, pentru că acestea generează insulină și reduc nivelul de zahăr din sânge. În plus, ele eliberează un hormon care încetinește digestia și păstrează mâncarea în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest proces inhibă senzația de foame și conduce la pierderea în greutate - însă pot apărea efecte secundare, iar medicii avertizează că impactul pe termen lung rămâne încă incert.