Kurt Campbell, consilier prezidenţial american responsabil de zona Indo-Pacifică, şi Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru Asia de Est şi Pacific, vor conduce această delegaţie, potrivit anunțului făcut de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ei se vor deplasa în statul american Hawaii, în insulele Fiji, Papua-Noua Guinee şi Insulele Solomon.
Mai mult decât atât, reprezentanţi ai Departamentului de Stat, Pentagonului şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) se vor ralia delegaţiei, pentru "a aprofunda legăturile durabile cu regiunea şi a face să progreseze o regiune Indo-Pacifică liberă, deschisă şi rezilientă", a mai spus Watson.
O atenţie specială este acordată etapei din Insulele Solomon, în condiţiile în care SUA şi aliatul său apropiat Australia sunt îngrijorate de acordul de securitate pe care această mică ţară l-a încheiat recent cu China.
Luna trecută, o versiune preliminară a acestui acord în pregătire între China şi Insulele Solomon a ajuns în presă. În aceasta era menţionată autorizarea de desfăşurări securitare şi navale chineze în Insulele Solomon. Informaţia a provocat îngrijorarea Australiei, SUA, dar şi altor naţiuni din Pacific.
Proiectul de acord mai prevedea ca poliţişti chinezi înarmaţi să poată fi desfăşuraţi la solicitarea Insulelor Solomon, pentru a asigura acolo menţinerea "ordinii sociale". "Forţele chineze" ar fi de asemenea autorizate să protejeze "securitatea personalului chinez" şi "principalele proiecte" ale arhipelagului.