Procurorii DNA au luat urma banilor în dosarul deschis pe numele generalilor Coldea și Dumbravă. Surse judiciare susțin că anchetatorii anticorupție au găsit un nou caz tras la indigo ca cel al omului de afaceri Cătălin Hideg, unde intervenția în justiție costa 750 de mii de euro. Cel care a sperat că îi va fi rezolvată problema de către Coldea și Dumbravă este primarul din Rovinari Robert Dorin Filip.
Gruparea Coldea – Dumbravă – Trăilă ar fi cerut primarului din Rovinari, 750.000 de euro pentru „rezolvarea” etapizată a dosarului său din Justiție, susțin surse judiciare. La acel moment, al trimiterii în judecată, primarul din Rovinari – Robert Filip era sub controlul judiciar pe cauțiune.
Primarul Filip ar fi ajuns la foștii generali SRI printr-o rudă care l-ar fi cunoscut pe Bogdan Neidoni. Neidoini fiind prieten al lui Florian Coldea și fost ofițer SRI.
Generalii ar fi încasat inițial de la primarul din Rovinari 200.000 de euro pentru a-l „scăpa” pe acesta de controlul judiciar. O parte din bani ar fi fost virați de firma lui Dumbravă în conturile firmei lui Florian Coldea, SC Strategic Sys SRL. Metodă folosită la fel ca în speța Hideg.
Banii ar fi fost plătiți din conturile mamei primarului și erau încasați pentru consultanță juridică, în acte fiind trecut și numărul de dosar aflat la acel moment pe rolul instanței românești.
Afacerile generalilor Coldea-Dumbravă au fost însă stricate de procurorii DNA, iar ei ar fi dorit să rezilieze contractul cu primarul din Rovinari, Robert Filip.
Cu toate acestea, lui Robert Filip i s-ar mai fi cerut o plată de 100.000 de euro din altă tranșă, tot de 200.000 de euro pe care inițial, edilual a promis că o va plăti, însă s-a răzgândit.
În acest dosar, Parchetul european estima un prejudiciu total de 14,4 milioane de lei, după ce ar fi fost facturate lucrări fictive. Pe 25 mai 2022, 3 suspecți au fost puși sub acuzare de către procurorii europeni, ei trebuiau să plătească și o cauțiune totală de 1,7 milioane de euro și au fost plasați sub control judiciar.
Cazul a fost trimis spre judecata Tribunalului București în decembrie 2022, și au fost acuzate oficial 5 persoane și 3 companii de participare la o organizație criminală pentru a obține în mod fraudulos peste 3 milioane de euro din fondurile UE pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Rechizitoriul în acest caz a fost semnat de procurorul Ana Dana, fost procuror DNA, actual procuror european delegat, coordonatorul activității Pachetului European în România. Dosarul este în fază incipientă de mai bine de un an, iar faptele aproape că s-au prescris.
Anca Alexandrecu: „Această caracatiță este întinsă în cele mai mici cotloane ale județelor”
„Se va ajunge și la Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. Eu am fost acolo și am arătat cu se fraudează fonduri europene. Prejudiciul este vreo 3 milioane de euro. Foarte interesant care este legătura între Teodorescu și Coldea. Teodorescu s-a lăudat în campanie că nu e nicio problemă ilegală. Iată că procurorii cercetează. Ușor, ușor, din aproape în aproape, DNA dezvăluie toate încrengăturile. Eu mă aștept să înceapă dezvăluirile și depre doamna Koveși. Eu voi continua dezvăluirile. Această caracatiță este întinsă în cele mai mici cotloane ale județelor”, a spus Anca Alexanrescu, sâmbătă.