Amnistia fiscală prin care firmele care plătesc datoria de bază şi dobânzile scapă de plata penalităţilor de întîrziere va fi extinsă şi la nivelul persoanelor fizice.
"Propunerea noastră este să se aplice tuturor contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Este un impuls pe care consider că trebuie să-l dăm economiei, coroborat cu ceea ce Codul fiscal aduce în 2016, pentru că de o parte ca stat primim mai multe venituri până în martie 2016 atunci când avem nevoie efectiv de bani, pe de altă parte, cei care au constângeri vis a-vis de penalitățile pe care trebuie să le suporte față de stat pot să aibă un nou început în economie'', a declarat pentru ministrul Finanțelor.
El a adăugat că se are în vedere și un sistem de recompensare a celor care și-au plătit penalitățile și a celor care sunt ''la zi'' cu plățile. ''Așa este normal să facem, să privim spre ambele categorii'', a adăugat Teodorovici, citat de Agerpres.
''Cei care pot beneficia de această ordonanță, în sensul că li se vor șterge din penalități dacă ei își vor stabili un calendar de rambursare către stat, să nu fie blamați pentru că totuși motivele care stau în spatele acestora sunt obiective. Să nu uităm că în anii 2010 — 2012, piața, economia în România a fost una la nivel foarte scăzut, au fost foarte multe firme închise, foarte multe companii care și astăzi trag după acea perioadă din păcate nefastă pentru România'', a mai spus ministrul.
Amnistia fiscală se extinde şi la persoanele fizice. Cum scapi de penalităţi şi dobânzi
Proiectul de amnistie fiscală pentru firme a fost discutat în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută. Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.
Momentan, dobânzile aferente datoriilor bugetrare sunt de 0,03% pe zi, ceea ce înseamnă o rată anuală a dobânzii de 10,95% pe an. Or, acum statul român se împrumută de pe pieţe cu mai puţin de 3%.
Aceasta va fi şi dobânda percepută acum firmelor şi populaţiei care a plătit datoria istorică de bază. Diferenţa de peste şapte puncte procentuale va fi scutită de la plată
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat vinerea trecută de Finanţe, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.
Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.