Primarul Capitalei a precizat că ce poate promite este că va face investiții pentru modernizarea rețelei și că la anul va fi mai bine.
”Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din București. Este consecința unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au alocat bani și mai ales nu s-au făcut investiții în schimbarea rețelei.
În lunile pe care le-am petrecut la Primărie m-am asigurat că lucrările pot să înceapă în această vară. Am semnat contractul de 300 de milioane de euro - fonduri europene, avem promisiunea de 200 de milioane prin PNLR, mai avem 320 de milioane - bani de Guvern pentru sistemul de termoficare, am anunțat intenția de a prelua ELCEN în care sunt foarte optimist să comasăm producția și distribuția.
O să avem chiar mâine o întâlnire cu constructorii, tocmai ca să nu facem o licitație în gol și să facem o licitație aplicată, astfel încât să avem încă din vara asta foarte mulți constructori care să lucreze la reparația rețelei de termoficare. Ce pot eu să promit este că iarna viitoare va fi mai bine și încă o iarnă va fi și mai bine, o să stabilizăm sistemul”, a declarat Nicușor Dan, la un post TV.
Edilul a explicat că, dacă temperaturile ar fi mai ridicate, presiunea la rețeaua de termoficare ar fi putut fi mai mare. ”Tot ce putem face e să nu suprasolicităm rețeaua, să sperăm că nu va crapa, iar, dacă va crapa, tot ce putem face e să remediem", a mai spus primarul.
”Dacă am fi fost într-o zi normală, cu 5-6 grade, atunci am fi putut risca să avem presiune mai mare. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât riscul de a apărea o avarie e mai mare, logic, pentru că punem presiune pe o rețea care este ciur. Într-o zi în care este foarte frig și dacă apare o avarie, poți să ai 5,10,15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, o zi și jumătate, două. Asta se întâmplă. Și atunci, într-o zi foarte friguroasă, nu îți permiți acest risc”, a adăugat Dan.
Primarul Capitalei a precizat că sunt afectate 15-20% din blocurile conectate la rețeaua de termoficare a Capitalei.
”Undeva între 15-20% dintre blocuri (sunt afectate - n.red). O cincime dintre blocurile din București primesc căldură sub parametri, exact. Sunt țări europene în care e o normalitate să aibă 19 grade în casă. Lumea s-a obișnuit undeva la 22 de grade. Am vrut să evităm riscul”, a mai spus edilul.
Din cauza avariilor, mai multe blocuri din Sectoarele 1, 2, 4, 5 și 6 ale Capitalei au rămas fără căldură și apă caldă.