UPDATE 19.00 - PNL și PSD au decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Nicolae Ciucă: „Suntem în fața dvs pentru a prezenta decizia privind modul în care se vor desfășura alegerile și anume: decizia de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate ce visează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare și ține cont de interesul cetățenilor României. Românii își doresc stabilitate, liniște.
Fiecare dintre noi a consultat conducerea partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție. Decizia finală prevede ca la locale fiecare patid să candideze prin forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare există listă comună. Am avut în vedere tot ce s-a întâmplat de la finalul anului 2021, când coaliția și-a asumat guvernarea și a derulat programul de guvernare și a trecut prin crize suprapuse. România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%
Datorită stabilității, România a atras investiții străine record. E pentru prima oară când România are o creștere economică bazată pe investiții. Veniturile la buget pe bază de investiții au fost mai mari decât veniturile bazate pe consum. Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.
Marcel Ciolacu: Știm toți istoricul formării coaliției. România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni.
Trebuie să facem deosebirea între a fi oameni politici și oameni de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente decisive.
Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor. Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist. Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD. Putem vorbi cu curaj că România e în direcția corectă. Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am decis să avem alegerile prezidențiale în septembrie.
UPDATE 18.00 - Aceleași surse spun că liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a comunicat partidului zilele de 8 și 22 septembrie pentru cele două tururi de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale. Inițial, se vehicula data de 15 septembrie pentru turul 1 al alegerilor prezidețiale, respectiv 29 septembrie pentru turul 2 de scrutin. Pe 8 decembrie ar urma să fie organizate alegerile parlamentare, iar pe 9 iunie alegeri comasate - alegeri locale și alegeri europarlamentare.
UPDATE 17.30 - Vă reamintim, in urma cu putin timp, 3 luni mai exact, dupa o intalnire la Sinaia, PNL ne anunta ca vor merge singuri pe liste la alegeri. Scosesera din arhiva pedigreeului partidului si lozinca - "Prin noi insine".
Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, se declară împotriva acestor comasări. Actualul președinte al Consiliului Național PSD spune că nu a fost niciodată un fan al acestei măsuri și că nu este de acord ca populația să fie influențată fără nici un scop legitim pentru democrație.
Articolul inițial
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vor face declarații de presă miercuri, la ora 19.00, după o zi întreagă de negocieri. Urmează o ședință comună decizivă între liderii celor două partide.
Informațiile neoficiale indică o comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate să aibă loc pe 9 iunie. În plus, există discuții aprinse cu privire la o posibilă alianță politică între PSD și PNL, cu liste comune pentru Parlamentul European și pentru primăriile importante.
Potrivit unor voci din interiorul Coaliției, se vehiculează ideea ca alegerile prezidențiale să fie reprogramate în luna septembrie, în timp ce parlamentarele ar urma să aibă loc pe 8 decembrie. Astfel, scenariul electoral se conturează printr-o succesiune inedită de evenimente politice în anul 2024.
Nicolae Ciucă, liderul PNL, a adus deja în discuție modul în care vor fi împărțite procentele între PSD și PNL pe lista comună. Acesta a subliniat importanța consolidării forțelor pentru a asigura o prezență puternică în Parlamentul European și pentru a câștiga controlul în primăriile cheie.
Cu toate acestea, există voci critice în interiorul partidelor care se opun ideii unei alianțe, evidențiind diferențele semnificative de viziune și politică între PSD și PNL. Unii consideră că o astfel de colaborare ar putea dilua identitatea fiecărui partid și ar putea afecta încrederea electoratului.
În ceea ce privește modificările propuse ale calendarului electoral, unii analiști politici exprimă îngrijorări cu privire la impactul pe care acestea îl pot avea asupra procesului democratic.