Licitația de azi este extrem de importantă pentru Grecia și pentru investitorii din zona euro în general, în condițiile în care criza datoriilor suverane din țările periferice ale zonei euro a făcut ca economia regiunii să își prelungească recesiunea, potrivit Econtext.ro.
Grecia a pierdut accesul la piețele internaționale de bonduri în urmă cu patru ani, când randamentele solicitate au sărit de 30%. La licitația de azi, oferta a fost suprasubscrisă de aproape 7 ori, investitorii plasând ordine în valoare de 20 miliarde euro.
"Salutăm decizia Greciei de a reveni pe pieţele de obligaţiuni. Este un obiectiv fundamental al programului de asistenţă financiară şi arată succesul acestuia", a declarat Poul Thomsen, şeful misiunii FMI la Atena.
Tranzacţia este văzută de anumiţi investitori ca un moment de vârf al redresării şi restructurării economiei Greciei.
Incapacitate de plată
După intrarea în incapacitate de plată în urmă cu doi ani pe fondul exploziei datoriei guvernamentale, când investitorii n-au avut încotro decât să-și asume pierderi masive, nimeni nu intuia momentul în care Grecia va fi capabilă să revină pe piețele de obligațiuni.
Și asta pentru că oricâte pierderi și-au asumat creditorii Greciei la primul hair-cut din octombrie 2011 al datoriei guvernamentale, cu 50%, datoria Greciei părea de neoprit din creștere.
Astfel, în ciuda asumării unei pierderi voluntare de către creditori, datoria guvernamentală a Greciei a sărit la 170% din PIB la finele lui 2011, de la 148% din PIB cu un an înainte, pe fondul adâncirii recesiunii și al crizei politice și sociale din republica elenă.
Practic, Grecia nu a mai avut acces la piețe încă din aprilie 2010, când a fost retrogradată la junk bonds. Acest lucru a atras intervenția de urgență a Uniunii Europene și a FMI, care în mai 2010 semnau cu Grecia un acord de împrumut de salvare de 110 miliarde euro.