Comunicatul vine în condițiile în care închirierea s-a făcut până acum fără transparență, în condiții pe care CFR Călători nu le-a făcut publice nici la cererea jurnaliștilor. CFR Călători a transmis că are închiriate doar 8 locomotive electrice clasice către operatorii de transport feroviar de marfă, cu capital privat, potivit unui comunicat de presă al companiei de stat, prezentat de Newsweek Romania.
„Acestea sunt de tip EA5100 KW, așa numitele locomotive electrice clasice, și au o viteză maximă admisă în circulație de 120 km/h. Pentru remorcarea trenurilor de călători sunt folosite în special locomotive electrice modernizate, marea lor majoritate au viteza maximă de 160 km/h, sau peste această viteză.
Toate cele 8 locomotive închiriate sunt fabricate în perioada 1970 – 1989”, se arată în document.
În acest context, CFR Călători susține că deține mai multe locomotive decât are nevoie, deci închirierea nu i-ar afecta activitatea proprie.
Pe de altă parte, potrivit unui material prezentat de subiectulzilei, incidentele grave s-ar datora tocmai unor nereguli interne legate de personalul calificat. Chiar dacă un regulament european prevede ca un mecanic de locomotivă trebuie să facă pauză la 4-5 ore sau să fie schimbat de un coleg, în România această regulă nu poate fi respectată, iar unii mecanici ajungând să meargă chiar și 20 de ore fără pauză.
Pentru a putea conduce trenul, deși unii adorm, mecanici blochează clapeta care trebuie atinsă la intervale regulate de timp, altfel locomotiva se autofrânează. În accidentul de la Fetești ar fi fost o astfel de situație, potrivit subiectulzilei.ro.