Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, spune că anul acesta va fi dublat numărul pădurarilor şi va fi înfiinţată Garda Forestieră, care va avea aproximativ 600 de angajaţi. Ei preiau rolul pădurarilor şi trebuie să supravegheze aproape şapte milioane de hectare de pădure. Ceea ce înseamnă că un singur pădurar va avea în administrare, în medie, peste 100 de milioane de metri pătraţi de pădure. Pe care o va apăra doar cu... uniforma.
"Nu vor avea arme. Vor avea echipament specific...mașini...vor fi echipați, da uniforme...ca să poată fi ușor identificați, dar nu, nu vor poseda arme, asta în mod sigur", a declarat ministrul Mediului.
Concret, Cristiana Palmer a propus ca angajările în aceste gărzi de mediu să nu mai fie făcute în urma unui test psihologic, asa cum era prevăzut iniţial, ci pe criterii obiective. Doar că acestea sunt neştiute, încă.
"Ar trebui să fie realmente un grup de elită, dacă vreți, ca un fel de DNA al pădurilor", a spus Palmer.
Întrebată cine va stabili aceste criterii și care sunt, Palmer a răspuns: "Astea sunt în curs de elaborare. Vor fi criterii de integritate și performanță. O să vi le comunicăm când o să le finalizm".
Ministrul Mediului nu ştie exact nici care vor atribuţiile gardienilor forestieri.
"DNA-ul pădurilor va face controalele care trebuie să le facă în teren, să vadă în ce fel se gospodărește pădurea", a spus Palmer.
Reporter: Ei pe cine vor verifica?
"Aș vrea dacă am putea totuși să închidem această discuție", a punctat Palmer.
Legea prin care se înfiinţează gărzile forestiere se află, încă, în dezbaterea Parlamentului şi nu se ştie concret când sau dacă va fi adoptată. Cristiana Palmer e convinsă, însă, că proiectul legislativ va fi adoptat în luna februarie, când se va relua sesiunea parlamentară.