"România nu va deveni groapa de gunoi a Europei: anul acesta au fost oprite peste 3.000 de tone de deşeuri care urmau să intre în ţară ilegal. În anul 2022 am pus în funcţiune sistemul de trasabilitate pentru transportul transfrontalier al deşeurilor şi am limitat numărul punctelor de trecere a frontierei pentru importul deşeurilor şi al mărfurilor second-hand. Doar deşeurile care aduc valoare economiei prin reciclare pot intra în ţară", a scris, miercuri, ministrul Mediului, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Mediului amintește că în 2022 au fost date 14 amenzi, în valoare de 607.000 lei, şi două avertismente şi au fost întocmite nouă dosare penale pentru transferuri ilegale de deşeuri.
Peste 700 de tone de deșeuri au fost depistate la granițele României doar în ultimele luni. Multe transporturi, provenite din țări europene, apăreau în acte ca fiind produse la mâna a doua, care mai pot fi folosite
Anul trecut, au ajuns în România de trei ori mai multe transporturi ilegale de deșeuri, decât în 2020, iar Poliția a descoperit de șase ori mai multe depozite ilegale.
Un ultim transport ilegal de deșeuri a fost oprit la graniță chiar săptămâna trecută. Peste 25 de tone de deşeuri constând în anvelope, mobilier, panouri solare, electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, toate uzate, au fost oprite la intrarea în România, la punctele de trecere a frontierei din vestul ţării. Deşeurile veneau din ţări precum Germania, Italia sau Austria.