Aceasta este prima execuţie din acest stat din sudul SUA după 2009. "Aş vrea să spun doar că îmi pare cu adevărat rău. Şi... asta-i tot", a spus Billy Ray Irick, 59 de ani, înainte de a i se administra injecţia letală în Nashville.
El a fost condamnat în 1986 pentru viol şi uciderea unei fetiţe de şapte ani, Paula Dyer. Avocaţii săi au pledat invocând o gravă maladie mentală a bărbatului.
Într-o cerere în faţa Curţii Supreme, avocaţii au contestat protocolul de injecţie letală, ce conţine puternicul sedativ controversat midazolam. Curtea a respins cererea. Însă o magistrată a Înalţii Curţi, Sonia Sotomayor, s-a întrebat dacă nu cumva execuţia aduce cu un act de barbarie.
"Experţii medicali au explicat în mod minuţios cum acest coctail din trei medicamente pe care (statul) Tennesse intenţionează să-l injecteze în venele lui Irick îl va face să resimtă senzaţii de înec, de sufocare şi o arsură puternică în interior", a notat Sotomayor. "Dacă legea permite ca această execuţie să se facă în pofida ultimelor clipe oribile pe care le va trăi Irick, atunci noi am încetat să mai fim o naţiune civilizată şi am acceptat barbaria", a conchis ea.
Trei din cele 14 execuţii efectuate anul acesta în SUA au folosit midazolam, potrivit Centrului de Informaţii asupra Pedepsei Capitale.
Însă medicamentul a făcut obiectul a numeroase recursuri în justiţie. Ohio a suspendat execuţiile în 2014 după cea a lui Dennis McGuire, în timpul căreia s-a folosit midazolam şi care i-a provocat bărbatului 25 de minute de agonie, în timpul cărora acesta s-a sufocat şi zbătut.